VN-doelen niet op schema

15 July 2023

Comments: 0

In een rapport waarschuwde de VN deze week dat in het huidige tempo van de wereldwijde vooruitgang 575 miljoen mensen nog steeds in extreme armoede zullen leven. Ook zullen in het jaar 2030 84 miljoen kinderen niet naar school gaan en zal het 86 jaar duren om gelijkheid te bereiken tussen mannen en vrouwen.

In het rapport over de vooruitgang bij het bereiken van de 17 veelomvattende VN-doelen, die in 2015 door wereldleiders zijn aangenomen om het leven van de meer dan 7 miljard mensen in de wereld te verbeteren, staat dat slechts 15%  van de ongeveer 140 specifieke doelen die door experts zijn geëvalueerd, op schema ligt. Bijna de helft van de doelstellingen zal niet of nauwelijks bereikt worden voor het eind van het decennium, zei de VN. Van 30%  is ofwel helemaal geen beweging gezien of is juist achteruitgang geconstateerd; dat is inclusief de belangrijkste doelstellingen op het gebied van armoede, honger en klimaat.

De ambitieuze doelstellingen voor 2030 omvatten onder meer uitroeiing van honger, niemand moet  leven van minder dan $ 2,15 per dag; wat de extreme armoedegrens is, kwalitatief basis- en middelbaar onderwijs voor elk kind, gendergelijkheid, schoon water en sanitaire voorzieningen voor alle mensen en toegang tot betaalbare energie. Verder moeten ongelijkheden weggewerkt en dringende maatregelen ondernomen worden om klimaatverandering te bestrijden. Het rapport is vrijgegeven voorafgaand aan een top die de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, heeft bijeengeroepen voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in september.