In de Amerikaanse staat Arizona is het zó heet dat mensen zich ernstig verbranden aan de stoep, hun auto of een deurklink. Het is er al ruim drie weken boven de 40 graden, en met zulke temperaturen kan bijvoorbeeld asfalt in de zon 80 graden worden. “Binnen een fractie van een seconde kan je al een flinke brandwond oplopen.”
Dat zegt dokter Kevin Foster van het brandwondencentrum in Arizona. Zijn centrum zit nu helemaal vol, vertelt de arts in een radio-interview met NPR. Er zijn al ruim veertig mensen met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis, en dat is twee keer zo veel als normaal in deze tijd van het jaar.
“De zomer is altijd ons drukste seizoen, dus we anticiperen er wel op”, zegt Foster. “Maar dit is heel vreemd. Het aantal patiënten is hoger en de verwondingen zijn serieuzer. Eigenlijk hebben we er geen goede verklaring voor.” Als mensen langer dan 10 minuten op het asfalt liggen, gaat het echt mis. “Hun huid is dan volledig verwoest”, zegt Foster.
Gevallen op straat
Het hoofd van het brandwondencentrum merkt dat patiënten niet beseffen hoe heet sommige alledaagse voorwerpen kunnen worden in de zon. Dat je met een hittegolf de zon moet vermijden en veel water moet drinken weten de meeste mensen wel, maar dat bijvoorbeeld het water in je tuinslang kokend heet kan zijn, is minder bekend.
De meeste patiënten die opgenomen worden zijn gevallen op straat, en komen zo in aanraking met het bloedhete asfalt. Vaak zijn dit ouderen, of mensen die bijvoorbeeld flauwvallen. Echt gevaarlijk wordt het als mensen niet gelijk kunnen opstaan, en minutenlang blijven liggen. Dan lopen ze niet alleen derdegraadsbrandwonden op, maar vaak ook een zonnesteek.
Aantal dodelijke slachtoffers stijgt
Het is nog niet bekend hoeveel dodelijke slachtoffers er dit jaar zijn gevallen, maar de verwachting is dat het een stuk hoger uit zal vallen. De situaties zoals in Arizona komen zeker niet overal voor. De meeste dokters zien vooral mensen die kampen met oververhitting en zonnesteken. Toch zeggen andere artsen ook dat ze het fenomeen herkennen.
24 dagen boven de 40 graden
Dr. Cecilia Sorensen zegt tegen CNN dat hulpverleners enkele jaren geleden brandwonden kregen, omdat ze slachtoffers intubeerden op het hete asfalt. De Verenigde Staten worden al weken geteisterd door een zogenaamde hittekoepel. Een hittekoepel ontstaat doordat een hogedrukgebied boven een gebied blijft hangen, en hitte niet kan ontsnappen.
In Arizona is het al 24 dagen warmer dan 43 graden. Het vorige record van 18 dagen is daarmee ruimschoots verbroken, en het einde van de hittegolf is nog niet in zicht.
-rtlnieuws.nl-