Zweden geeft toestemming voor verbranden bijbel en thora, Israël woedend

14 July 2023

Comments: 0

De autoriteiten in Zweden hebben een man toestemming gegeven om morgen bij de Israëlische ambassade in Stockholm een thora en een bijbel te verbranden. Volgens de Zweedse nationale radio gaat het om een protestactie. Israël reageert woedend.

De regering van Israël probeert de voorgenomen verbranding tegen te houden, volgens de publieke omroep in dat land. “Dit is een uiting van haat en gebrek aan respect die niets van doen heeft met de vrijheid van meningsuiting”, citeert de omroep de Israëlische ambassadeur in het Scandinavische land.

‘Haatmisdrijf’

Premier Benjamin Netanyahu laat op Twitter weten dat Israël de zaak hoog opneemt. “De heilige boeken van alle religies moeten worden gerespecteerd”, zegt hij.

Minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen noemt de actie in de krant The Times of Israël een ‘haatmisdrijf’. In juni haalde Zweden zich al de woede op de hals van veel moslims, toen een Irakese vluchteling in de Zweedse hoofdstad een koran in brand stak. In Irak werd daarna de Zweedse ambassade bestormd. Ook de Europese Unie veroordeelde die actie. “Het verbranden van de Koran of een ander heilig boek is beledigend, respectloos en een duidelijke daad van provocatie”, schreef de diplomatieke dienst van de EU, EEAS, in een verklaring. In januari verbrandde een rechts-extremistische Deens-Zweedse politicus een koran uit protest. In februari verbood de Zweedse politie een koranverbranding buiten de Turkse ambassade, omdat de openbare orde en veiligheid in het geding waren.

-rtlnieuws.nl-