Dat de ontbossing van de Amazone toenam tijdens de ambtsperiode van president Jair Bolsonaro, was bekend. Nieuw onderzoek toont aan dat de CO2-uitstoot zelfs verdubbelde in zijn tijd, mede door die ontbossing. Wetenschappers van het Braziliaans Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek stelden vast dat de ontbossing meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan de Amazone kan opnemen. Het kan enorme gevolgen hebben voor zowel klimaat als biodiversiteit.
Volgens de onderzoekers was het presidentschap van Bolsonaro destructief voor de Amazone. Delen van het regenwoud werden opzettelijk gekapt en verbrand voor vee en landbouw. “De landbouwindustrie in Brazilië wil van het Amazonegebied een landbouwbedrijf voor de wereld maken. Een verschrikkelijk plan, niet alleen voor Brazilië, maar voor de hele wereld”, zegt onderzoeker Luciana Gatti van het INPE. Ook werden er weinig boetes voor illegale ontbossing gegeven. “Bolsonaro was verantwoordelijk voor deze grote schade aan de Amazone”, aldus Gatti.
Zware erfenis
De erfenis die Bolsonaro naliet aan zijn opvolger Luiz Inácio Lula da Silva, kortweg Lula, is daarmee een zware. Veel ontbost gebied, een enorme CO2-uitstoot en de wereld die toekijkt hoe ze dat in Brazilië oplossen. Lula beloofde het beleid terug te draaien en een definitief einde te maken aan ontbossing per 2030. De ontbossing in het Braziliaanse deel van de Amazone is tijdens de eerste helft van 2023 met 33,6 procent gedaald. In juli was ontbossing 66 procent minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is het nog te vroeg om te juichen, vindt Rebolledo.
“Vanaf nu tot oktober is het in Brazilië warm en droog en wordt er normaal gesproken het meeste bos gekapt. Pas na deze periode kunnen we echt zeggen of de ontbossing in de Amazone daadwerkelijk is afgenomen en of Lula zijn beloftes kan waarmaken”, zegt hij.
-rtlnieuws.nl-