Zuid-Amerikaanse leiders zijn op dinsdag 8 augustus en vandaag bijeen om de toekomst van het Amazoneregenwoud te bespreken. Sinds vrijdag wordt in het Braziliaanse Belém een Amazone-top gehouden, waar er onder meer wordt gesproken over oplossingen om het grootste regenwoud op aarde te redden. Het is de eerste Amazone-top sinds 2009. Als gastheer probeert de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva volgens persbureau Reuters te laten zien dat het land terug is “als regionaal leider op het gebied van klimaat”. Ontbossing in het Amazonegebied bereikte onder de voorgaande president Jaïr Bolsonaro recordhoogten.
Het regenwoud wordt ook wel de “longen van de aarde” genoemd. De honderden miljarden bomen slaan ongeveer een kwart van alle CO₂ op aarde op. Ze zijn daarom belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In de eerste zes maanden van dit jaar is ruim een derde minder gebied ontbost van het Amazonewoud dan in dezelfde periode in 2022. Lula is sinds januari 2023 aangetreden als president van Brazilië. Hij had gezworen om het beleid van Bolsonaro terug te draaien. In 2030 wil hij geen ontbossing meer in het Braziliaans deel van de Amazone.
Hij had ook al aangekondigd nauw samen te willen werken met de andere Amazonelanden. Naar verwachting wordt de top woensdag afgesloten met een gezamenlijke verklaring, waarin landen uiteenzetten hoe ze ontbossing en georganiseerde misdaad in het Amazonegebied willen bestrijden.