Een aanzienlijke toename van gevallen van knokkelkoorts, oftewel dengue, heeft Bangladesh in zijn greep. Dat meldde de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) vrijdag.
De WHO riep op tot inspanningen om de muskieten-vector populatie onder controle te houden en individuele blootstelling te minimaliseren, zoals het gebruik van muskieten werende middelen en het dragen van kleding met lange mouwen. De uitbraak, die sinds eind juni snel escaleerde, heeft volgens de VN-gezondheidsorganisatie in totaal 69.483 bevestigde gevallen en 327 gerelateerde sterfgevallen opgeleverd tussen 1 januari en 7 augustus, met een sterftecijfer van 0,47 procent.
De gevallen werden gemeld uit alle 64 districten van het land. Alleen al in juli werden 43.854 gevallen en 204 sterfgevallen gemeld, goed voor 63 procent van het totale aantal gevallen en 62 procent van de sterfgevallen. De sterke toename van het aantal is ongekend in vergelijking met de afgelopen vijf jaar, wat de ernst van de aanhoudende uitbraak benadrukt. De meeste mensen met dengue hebben milde of geen symptomen en genezen binnen twee weken.
In zeldzame gevallen kan dengue ernstig zijn en tot de dood leiden. Symptomen kunnen zijn: hoge koorts, ernstige hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid, braken, gezwollen klieren en huiduitslag. De gezondheidsautoriteiten van Bangladesh hebben een speciale controlekamer voor dengue opgezet om gegevens te verzamelen en op nationaal niveau te coördineren, met extra controlekamers in alle districten en medische universiteitsziekenhuizen.