Chirurgen vinden levende worm van 8 centimeter in hersenen vrouw

29 August 2023

Comments: 0

Chirurgen in de Australische hoofdstad Canberra stonden vorig jaar raar te kijken toen ze tijdens een hersenoperatie op een kronkelende, 8 centimeter lange worm in het hoofd van een vrouw stuitten.

De parasiet bevond zich in het weefsel van de voorhoofdskwab en had daar vermoedelijk zo’n twee maanden rond gefriemeld, schrijft BBC News. Volgens één van de artsen van het ziekenhuis in Canberra ‘kreeg iedereen de schok van zijn leven’ toen er aan het pincet van de chirurg ‘een kronkelende, levende, lichtrode worm van 8 centimeter’ hing. Het is volgens haar een nieuw soort infectie die nooit eerder bij een mens is ontdekt.

De rondworm, een ophidascaris robertsi, komt vaak voor bij de Australische python, een inheemse slangensoort. De parasiet zou in het lichaam van de vrouw terechtgekomen kunnen zijn via besmet voedsel. Zij had wilde spinazie gegeten, een gewas waarin de Australische python zich erg senang voelt. Vermoedelijk heeft ze de parasiet binnengekregen omdat er in de spinazie pythonuitwerpselen en parasieteneitjes zaten.

De vrouw was in 2021 opgenomen nadat ze last had gekregen van maagpijn, hoestbuien, nachtelijk zweten en diarree. Deze cluster van symptomen leidde tot vergeetachtigheid en toenemende depressies.

Een scan liet ‘een atypische schade in de rechter frontale kwab van de hersenen’ zien. Wat er precies aan de hand was, een levende worm in haar hersenen, werd pas duidelijk toen in juni vorig jaar een biopsie werd gedaan.

Van dier op mens

Wetenschappers waarschuwen naar aanleiding van dit geval voor het toenemende gevaar van ziektes en infecties die door dieren op mensen worden overgedragen. De afgelopen 30 jaar zijn er volgens de Australian National University 30 nieuwe infecties ontdekt. Driekwart daarvan zijn zogeheten zoönosen: infecties die van dieren op mensen overspringen. Voorbeelden zijn onder andere het coronavirus dat via vleermuizen bij de mens terechtkwam en het nipahvirus, dat via vleermuizen op varkens oversprong en vervolgens ook mensen infecteerde.

-rtlnieuws.nl-