Explosies treffen Russische vliegtuigen, Oekraïense boten en Kyiv

30 August 2023

Comments: 0

Zowel Oekraïne als Rusland hebben een onrustige nacht achter de rug. Rusland werd getroffen door de meest grootschalige drone-aanval tot nu toe. Er klonken explosies in liefst zes Russische regio’s en transportvliegtuigen zijn verwoest. In Oekraïne werd Kyiv opgeschrikt door veel explosies. Twee mensen kwamen daar om het leven bij een raketinslag.

De onrustige nacht begon in Pskov, een stad in het uiterste westen van Rusland tegen de grens met Estland. Een militair vliegveld werd aangevallen door drones, meldden Russische staatsmedia.

Toestellen ‘in vlammen opgegaan’

Het Russische ministerie van Defensie meldde dat een drone-aanval op het vliegveld door het luchtafweergeschut werd tegengehouden.

Het Russische persbureau Tass meldde vervolgens dat vier grote Russische transportvliegtuigen van het type Ilyushin 76 waren beschadigd. Twee zouden ‘in vlammen zijn opgegaan’. Persbureau Ria meldde later dat twee van de toestellen waren vernietigd door een brand. Twee jaar geleden had Rusland ruim honderd Il-76-toestellen in gebruik.

Pskov ligt zo’n 600 kilometer van Oekraïne. De regering in Kyiv heeft niet gereageerd op de aanvallen op de Russische stad, maar laat eigenlijk nooit iets van zich horen als Rusland getroffen wordt.

Russisch grondgebied onder vuur

Na de aanvallen op Pskov, werden volgens persbureau AP vijf andere Russische regio’s getroffen door aanvallen. Het zou gaan om aanvallen op Oryol, Bryansk, Ryazan, Kaluga en Moskou. Russische autoriteiten beschuldigen Oekraïne van de ‘grootste drone-aanval op Russisch grondgebied in achttien maanden’. De Russische oorlog met Oekraïne begon vorig jaar februari.

Door de drone-aanvallen werden vannacht ook vluchten van en naar luchthavens rondom Moskou geannuleerd. Dat gebeurde vorige week ook toen de regio onder vuur lag. Er zijn geen berichten van slachtoffers.

Zwarte Zee

Kort na de aanvallen op Russisch grondgebied, kwam Rusland zelf ook met oorlogsnieuws. Het Russische ministerie van Defensie zei tijdens een operatie boven de Zwarte Zee vier boten van het Oekraïense leger met ‘aan boord maximaal vijftig bemanningsleden’ te hebben vernietigd.

Odesa en Kyiv

Vanochtend vroeg werden explosies gehoord in de Oekraïense havenstad Odesa en hoofdstad Kyiv. De burgmeester van Kyiv riep inwoners op om de schuilkelder op te zoeken en op sociale media zeggen verschillende inwoners veel explosies te horen.

De Britse ambassadeur in Oekraïne, Melinda Simmons, zei vanuit de schuilkelder naar de inslagen te luisteren. Bij de aanvallen op Kyiv zijn volgens de autoriteiten twee mensen om het leven gekomen. Dat gebeurde toen een raket insloeg.

-rtlnieuws.nl-