Facebook-moederbedrijf Meta ruimt op: grote Chinese spam-golf gestopt

29 August 2023

Comments: 0

China heeft mensen in andere landen geprobeerd te beïnvloeden met ruim 7.700 spam-accounts op Facebook en Instagram. Facebook-moederbedrijf Meta zegt dat het alle accounts heeft verwijderd in wat het bedrijf ‘de grootste opruimactie ooit’ noemt.

De accounts deelden volgens Meta spamberichten die bedoeld waren om China op te hemelen en het Westen te bekritiseren. De spamcampagne met de naam spamouflage trof volgens Meta meer dan vijftig andere platforms en fora, waaronder TikTok, YouTube en X (voorheen Twitter).

Alle verwijderde spam-accounts vielen volgens Meta onder één beïnvloedingsoperatie. Het socialenetwerkbedrijf linkt de campagne aan personen die betrokken zijn bij veiligheidsdiensten in China.

Spamouflage wordt omschreven als de “grootste, meest productieve geheime beïnvloedingsoperatie die we vandaag de dag in de wereld kennen”. De spamcampagne was volgens Meta echter “niet succesvol”.

Andere gebruikers van de platforms zouden niet veel op de berichten zijn ingegaan en zouden daarnaast de accounts hebben gewezen op valse beweringen. De kritische berichten gingen bijvoorbeeld over het buitenlandbeleid van landen. Ook lieten de accounts zich negatief uit over critici van de Chinese regering.

-nu.nl-