Op Wereld Muskieten Dag was het Nationale Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid in Suriname te Drietabbetje aan de Tapanahony rivier.
Het malariateam had die dag een paar bijzondere activiteiten in dit dorp. Wereld Muskieten Dag wordt al meer dan een eeuw lang herdacht. Deze internationale dag werd in het leven geroepen om de bewustwording te creƫren over het gevaar van muskieten, en hoe we samen de ziektes kunnen bestrijden waarvan muskieten de verspreider zijn. Malaria, maar ook dengue en zika zijn een aantal van deze ziektes waarmee we in Suriname te kampen hebben.
Het Malariaprogramma koos dit jaar voor activiteiten op Drietabbetje om twee van haar ontwikkelde producten aan de gemeenschap over te dragen. Als eerste, de āYu Abi Fu Fredeā film, een Testmonial met verhalen door de ouderen van het dorp die vertellen over jaren terug, toen er nog malaria in het dorp voorkwam.
Op de drukbezochte filmavond is de film van regisseur Steven Leeflang van de Grun Grontapu Foundation voor het eerst vertoond. Na de vertoning van de film is een pakket met materialen overhandigd aan de gemeenschap en aan een vertegenwoordiger van het districtscommissariaat.
Ten tweede waren er ook Malariaboekjes en posters aanwezig in zowel het Nederlands als in het Aucaans. Deze zijn met de kinderen uit het dorp doorgenomen. De informatie werd zowel in het Nederlands als in het Aucaans gelezen. Gezondheidskennis over malaria bij de jeugd kan niet enkel hun eigen gedrag positief beĆÆnvloeden, maar ook dat van hun familie en dorpsgenoten.
Gedurende de dagen rond wereld muskieten-dag zijn er tal van educatieve momenten geweest. Muskieten knutselen en kleuren waren hier onderdeel van. De kinderen kregen gedurende de activiteiten inlichtingen over malaria. Over hoe je jezelf kan beschermen, en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat de ziekte niet opnieuw opduikt.
Het Malariaprogramma hoopt met het actief verspreiden van informatie, en door het ter beschikking stellen van haar producten aan het onderwijs en de gemeenschap, dat de leerlingen en hun omgeving correcte informatie krijgen. Met de juiste informatie kunnen we āSamen vechten tegen malaria!ā