Op vrijdag 6 oktober 2023 organiseert HB Media in verband met Pride Month Suriname de Pride Drag Race, in samenwerking met Theater Thalia. Iedereen die zichzelf die avond wil omtoveren tot drag queen of drag king kan zich registreren als deelnemer aan de Price Drag Race t/m 18 augustus.
Op 6 oktober zullen de geregistreerden het vervolgens opnemen tegen elkaar voor de Pride Drag Race Award 2023 met het publiek als jury! Dit evenement is ontstaan vanuit de visie dat theater Thalia podium biedt aan alle podiumkunstenaars. Drag artiesten zijn podiumkunstenaars die stijl combineren met vrijheid van expressie. De terminologie rondom drag is relatief nieuw en steeds veranderend. In 1870 gebruikte men het woord ‘drag’ voor het eerst om mannelijke acteurs in vrouwenkleren te omschrijven. Drag het verwijst naar de achttiende-eeuwse rokken die over de grond slepen (dragging). Drag is wanneer personen zich verkleden naar een personage dat ze zelf kunnen creëren. Zij hebben vaak een alter-ego. Dit betekent ‘andere ik’ in Latijn. Je neemt dan een tweede persoonlijkheid aan waarmee je je onderscheidt van je identiteit uit het dagelijkse leven. In de huid van een alter-ego voelen drags zich vaak veel vrijer en vrolijker. Drag is niet hetzelfde als genderidentiteit of seksuele geaardheid. Een van de doelen van drag is vermaak. Je danst, zingt en paradeert dan op een catwalk.
Travestie wordt dikwijls verward met drag. Een travestiet is iemand die de behoefte heeft om kleding te dragen van het andere geslacht. Er zijn verschillende redenen waarom iemand drag queen of drag king is. Bijvoorbeeld om de genderidentiteit te onderzoeken of als creatieve uitlaatklep. Het woord ‘queen’ verwijst naar het Oud Engelse woord ‘quean’ of ‘cwene’, wat vrouw betekent. Drag queens zijn mannen, non-binaire personen of vrouwen die zich verkleden en gedragen als vrouwen, uitgevoerd op een extreem vrouwelijke manier.
De mannen kunnen hetero of niet-hetero zijn. Een man als drag queen is niet hetzelfde als transgender, ze voelen zich namelijk comfortabel in hun eigen lichaam en willen niet van geslacht veranderen. Anders dan we vaak denken, zijn mannen als drag queens blij met hun eigen geslacht: als ze hun kleding en make-up af doen, zijn ze weer man. Maar als iemand in zijn drag queen rol zit, spreek je diegene wel aan met ‘zij/haar’. Op dat moment presenteert diegene zich namelijk wel als vrouw. Een belangrijk onderscheid dat moet worden gemaakt tussen beoefenaars van drag en bijvoorbeeld transgender personen, bevindt zich in de nadruk op het verkleden om op te treden bij de eerste groep, en de juist alledaagse vertoning van de tweede.
Non-binaire personen maken geen keuze in de genderidentiteit en voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden, of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw (genderfluïde).
Historisch gezien waren dragqueens vooral mannen die zich als vrouw verkleedden, tegenwoordig verkleden ook vrouwen zich als drag queen. Het principe van ‘bio-queens’ is ook in opkomst. Dat zijn vrouwen die ervoor kiezen om drag echt als dagelijkse levensstijl en kunstvorm uit te dragen, in plaats van het alleen in het weekend te doen.
De meeste drag queens zijn levende kunstwerken. Denk aan overdreven vrouwelijke kenmerken, heftige jurken en een fikse laag make-up. Vaak over de top, vol overgave en op een podium. Drag queens besteden veel tijd aan hun uiterlijk. Het duurt meestal uren om volledig ‘in drag’ te zijn. Make-up is vaak tot in de puntjes geperfectioneerd, de outfits zijn prachtig en nepborsten, billen en heupen worden uit de kast gehaald voor het perfecte plaatje. En een drag queen is natuurlijk niet compleet zonder drag naam.
Drag kings zijn vrouwelijke of non-binaire performers die zich kleden en gedragen als mannen. Ze vergroten dan vaak allerlei typische mannelijke eigenschappen in een uitbundige show. Hoewel er steeds meer mensen drag king worden, is het niets nieuws: ze waren er al in 1660. De drag king-cultuur wordt ook gedefinieerd als zijnde “over het toe-eigenen van mannelijke macht en privileges”. De term drag king wordt niet alleen gebruikt voor de podiumbeesten die in de spotlights staan. Sommige transgenders (vrouw naar man) omschrijven zichzelf ook als drag king. Ook wanneer ze alleen mannelijke kleding dragen en er geen show bij geven. De uitdaging voor vrouwen als drag kings is hun biologisch geslacht te verbergen. Dat wil zeggen: ingetapete tieten, nepbobbel in de broek en opplakbaardjes. Hoewel je misschien nog kunt zien dat er een vrouw onder zit, noem je een drag king altijd een ‘hij’.
Een bekende uitspraak van populaire drag queen RuPaul is: “We’re all born naked and the rest is drag. What that means is that we are all more than just what it says we are on our driver’s license. Or, what it says we are in our job description. We are actually, in reality, an extension of the power that created the whole universe. Can you handle it?”
LET’S DRAG!