Laatste blauwe supermaan tot 2037 vannacht massaal gespot

31 August 2023

Comments: 0

Sociale media stromen vol met foto’s van mensen die afgelopen nacht de blauwe supermaan hebben gezien. Het natuurverschijnsel was voor het eerst sinds 2009 te zien en verschijnt pas weer in 2037. Maar waarom is de blauwe supermaan eigenlijk niet blauw?

Het natuurfenomeen van een blauwe maan heeft ondanks de naam niets met de kleur blauw te maken. “De maan gaat rond de aarde in ongeveer 29,53 dagen. Dat betekent dat er heel af en toe twee keer in één maand een volle maan voorkomt. En dít is dan een blauwe maan”, legt meteoroloog Magdel Erasmus van Buienradar uit. “De maan kleurt dus niet blauw, maar het is gewoon spreekwoordelijk een blauwe maan.”

Een supermaan?

De blauwe maan die sinds 20.48 uur gisteravond aan de hemel stond, was bovendien een supermaan. Daardoor lijkt de maan iets groter en feller.
Een supermaan oogt groter dan een ‘normale’ volle maan omdat de maan dichter bij de aarde staat, legt Erasmus uit. “De baan van de maan rond de aarde is namelijk geen perfecte cirkel, maar ellipsvorming. Af en toe staat de maan dus letterlijk dichterbij.”

13 keer volle maan

Het gebeurt pas in 2037 weer dat er zowel een supermaan is en er geen 12 maar 13 keer in het jaar een volle maan te zien is.

-rtlnieuws.nl-