Muziektherapie moet nieuwe behandelmethode worden binnen geestelijke gezondheidszorg Suriname

5 August 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Muziektherapie moet de nieuwe aanvullende behandelmethode worden in de geestelijke gezondheidszorg in Suriname. Tot deze conclusie komt Romar Boswijk, stagiaire als muziektherapeut die 6 maanden lang stage heeft gelopen in het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). Volgens hem wordt deze behandelmethode nog niet toegepast in Suriname. Daarom vond hij het nodig richting Suriname te komen gedurende zijn studie om deze vorm van therapie uit te proberen binnen het geestelijk gezondheidssyteem.

Muziektherapie is een vorm van therapie waarbij muziek centraal staat. De muziek wordt doelgericht ingezet binnen een behandeling. Muziektherapie kan worden aangeboden aan diverse doelgroepen zoals kinderen met een verstandelijke beperking, AD(H)D, autisme of een ontwikkelings- of gedragsstoornis. Daarnaast kan muziektherapie ingezet worden voor mensen met een vorm van dementie, de ziekte van Parkinson of bij psychiatrische ziektebeelden.

Muziektherapie wordt inderdaad steeds vaker gebruikt om stress bij patiënten te verminderen. We zien dit in de geestelijke gezondheidszorg, de forensische zorg, verpleeghuizen, revalidatiecentra en in de oncologie. Speciaal opgeleide en gekwalificeerde muziektherapeuten gebruiken hierbij de unieke kwaliteiten van muziek – zoals melodie, ritme, tempo, dynamiek en toonhoogte- om dichter bij de emoties en herinneringen van de patiënt te komen en om bepaalde ervaringen aan te pakken of gedrag te beïnvloeden. Binnen muziektherapie wordt er zowel naar muziek geluisterd als ook samen muziek gemaakt of samen gezongen. De muziek wordt daarbij persoonlijk afgestemd op de patiënt in kwestie.