De verwachtingen waren hooggespannen. Eind juli leek het tegenoffensief van Oekraïne voor het eerst echt vorm te krijgen. Het Oekraïense leger plaatste een grote aanval in het zuiden van het land én probeerde door de Russische verdedigingslinies heen te breken. Maar nu – twee weken later – is er van terreinwinst nauwelijks sprake. En daarmee neemt het gemor in het Westen voorzichtig toe.
‘Er wordt op de grond inderdaad weinig vooruitgang geboekt’, zegt defensie-expert Patrick Bolder van het HCSS. ”In het zuiden is er een echt grondgevecht ontstaan, het is moeilijk om daar nu terreinwinst te boeken.”
Tegenover CNN geven de Oekraïense troepen toe dat ze minder weerstand hadden verwacht. Rusland heeft hier, zo zeggen de soldaten aan het front, de afgelopen maanden sterke verdedigingslinies gebouwd.
Het is niet dat er nu niets gebeurt, legt Bolder uit. ”Met cyberaanvallen en zeedrones probeert Oekraïne het Russische leger te verzwakken. En met diepteaanvallen proberen ze de aanvoerlijnen richting het Russische leger af te sluiten.
Russische tegenaanval
Maar het Russische leger is niet alleen maar aan het verdedigen. In het noordoosten van Oekraïne, in de buurt van de stad Koepjansk, vallen de Russen aan en boeken ze zelfs wat terreinwinst. Oekraïne zal nu troepen moeten verplaatsen. In plaats van aanvallen in het zuiden, zullen deze soldaten de regio rond Kharkiv moeten gaan verdedigen.”
Het Russische leger rukt daar nu zo dreigend op, dat 12.000 inwoners uit de regio worden geëvacueerd. Duidelijk is dat het grote tegenoffensief van Oekraïne nog niet de resultaten heeft opgeleverd waar veel westerse bondgenoten op hoopten. En volgens CNN zou de laatste informatie die ze hebben gekregen van Oekraïne weinig rooskleurig zijn geweest.
Het Amerikaanse congreslid Quigley noemde tegenover CNN de info die hij over de oorlog kreeg ‘ontnuchterend’. Een doorbraak voor de herfst zou in die briefing zelfs zijn uitgesloten.
‘Steun volhouden’
Het uitblijven van succes leidt in de VS – vooral aan Republikeinse kant – tot vraagtekens en twijfels over de steun aan Oekraïne. Volgens Bolder is dat precies wat de Russische president Vladimir Poetin wil.
Bolder: ”Poetin zet in op het scenario dat vanuit het Westen de steun richting Oekraïne afneemt. In deze oorlog zal het gaan om wie de grootste voorraden heeft en wie de meeste steun krijgt. Als onze steun aan Oekraïne afneemt, gaat dat land het niet volhouden tegen de Russen.
”Toch wordt door de westerse twijfels de druk op Oekraïne wel vergroot. Maar volgens Bolder lijkt het land niet meer te kunnen dan het nu doet. We zijn heel ongeduldig, maar als we niet meer wapens gaan leveren lijkt er voorlopig weinig verandering in de strijd te komen.
-rtlnieuws.nl-