De planeet Mars had miljoenen jaren geleden seizoenen en dus veranderende weersomstandigheden,Ā net als de aarde.Ā Dat betekent niet per se dat er ooit leven mogelijk was,Ā maar de omstandigheden waren wel āgunstig voor de ontwikkeling van levenā.
Franse wetenschappers van de universiteiten van Lyon en Toulouse hebben metingen van de Amerikaanse verkenner Curiosity bestudeerd. Dat karretje rijdt sinds 2012 rond op Mars. De aarde bestaat uit losse platen die constant tegen elkaar schuiven,Ā langs elkaar glijden of van elkaar wegdrijven.Ā Deze bewegingen resulteren bijvoorbeeld in aardbevingen of het uitbarsten van vulkanen.
Op Mars zijn dat soort bewegingen niet te bekennen. Hierdoor zijn op de oppervlakte nog fossiele sporen te vinden die verraden hoe het landschap er miljarden jaren geleden uitzag.Ā Uit de gegevens die Curiosity heeft verzameld,Ā blijkt dat er toen nog meren en rivieren moeten zijn geweest.Ā In lagen van 3,8 tot 3,6 miljard jaar geleden vond de Curiosity zeshoekige zoutafzettingen.
Op aarde bestaat dat ook,Ā bijvoorbeeld op zoutvlaktes in Zuid-Amerika. De zeshoeken ontstaan wanneer water verdampt in droge seizoenen. Dat wijst er volgens de onderzoekers op dat Mars vroeger ook natte en droge jaargetijden had. Uit laboratoriumonderzoek bleek dat in zulke omstandigheden de bouwstenen voor leven kunnen ontstaan, zeggen de wetenschappers in Nature.
-nu.nl-