De Chinese hoofdstad Peking en omliggende steden kampen met een historische hoeveelheid regen. In de afgelopen vier dagen is er 745 millimeter gevallen, een record sinds de metingen 140 jaar geleden zijn begonnen. Het noodweer heeft nu al 21 levens geëist en bijna 900.000 mensen zijn geëvacueerd. Dit gebeurde na het openen van sluizen, bewoners van getroffen gebieden zijn boos.
China heeft vaker last van overstromingen, met name in de zomer wanneer het tyfoonseizoen in volle gang is. Op dit moment raast tyfoon Doksuri in het noorden over het vasteland en dat is opvallend.
Normaal gesproken wordt het zuiden van China geteisterd door tyfoons. De door Doksuri getroffen gebieden liggen dus in het noorden en zijn minder goed voorbereid op zoveel regen. “Het water kan geen kant op”, zegt China-correspondent Roland Smid.
Kloof tussen arm en rijk
De afwateringssystemen in en rondom de Chinese hoofdstad zijn niet gewend om zoveel water af te voeren. Dit weekend stond het spiksplinternieuwe vliegveld van Peking zelfs onder water, met geannuleerde en vertraagde vluchten als gevolg. Volgens Smid zou dit minder snel het geval zijn in het zuiden van het land, waar men meer gewend is aan veel regen. Ook speelt het verschil in rijkdom een rol.
In Shanghai worden de drainagesystemen constant verbeterd. De beste consultants op het gebied van watermanagement worden daarvoor ingevlogen uit onder meer Denemarken en Nederland, vertelt Smid. “Als het hier een keer flink plenst dan is het ook zo weer weg.”
Al gaat het in deze situatie om zoveel water dat ook steden met betere afvoermogelijkheden moeilijk van het water af zouden komen, denkt hij. “Maar het natuurgeweld legt wel de kloof tussen arm en rijk bloot.”
Met name de arme steden rond Peking zijn zwaar getroffen door overstromingen. Duizenden reddingswerkers zijn naar Zhuozhou gestuurd, een stad naast de hoofdstad gelegen, in de provincie Hebei, waar meerdere rivieren samenkomen. Door de hoeveelheid regen treden de rivieren buiten hun oevers.
In de getroffen steden wordt er gespeculeerd dat er meer aan de hand is. Volgens inwoners van de buitensteden komt dat doordat er her en der bewust sluizen zijn opengezet. In China heerst al langer het idee dat rijke steden worden voorgetrokken ten opzichte van de armere regio’s. Via sociale media wordt er door inwoners uit Zhuozhou geklaagd dat het lang duurt voordat reddingswerkers in actie komen in de ondergelopen stad.
Door de hoeveelheid water die naar beneden komt, ontstaan er aardverschuivingen die auto’s en wegen wegspoelen. De infrastructuur heeft dan ook een flinke klap gekregen door de hevige regenval. Tijdens het half uur durende nieuwsbulletin van de Chinese staatsmedia op dinsdagavond werd er na ruim twintig minuten pas gesproken over de overstromingen. âOp dat moment waren er al zeker tien mensen om het leven gekomen door de regenvalâ, zegt Smid.
-rtlnieuws.nl-