UPDATE: 79 arrestaties in Griekenland vanwege mogelijk aansteken natuurbranden

28 August 2023

Comments: 0

De politie in Griekenland heeft de afgelopen dagen 79 mensen gearresteerd wegens brandstichting. De groep wordt verdacht van het aansteken van de natuurbranden waar het land al langer meer kampt.

In totaal verrichtte de politie 140 arrestaties rondom de natuurbranden. Daarvan worden er 79 gelinkt aan brandstichting. De berg Parnitha, ten noordwesten van Athene, was dinsdag het doelwit van brandstichting. Het vuur bedreigt een nationaal park dat in de buurt ligt.

De brand op de berg is een van de honderden natuurbranden in het land. Door de vuren kwamen al zeker 27 mensen om het leven. Meer dan zestig mensen, onder wie brandweerlieden, raakten gewond.

De politie en de Griekse inlichtingendienst EYP doen onderzoek naar de mogelijk brandstichting. Honderden brandweerlieden in het hele land bestrijden de natuurbranden.

Natuurbranden hebben al ruim 73.000 hectare bos verwoest

“Brandstichters bedreigen bossen, eigendommen en vooral mensenlevens”, zei Vassilis Kikilias, minister van Civiele Bescherming, op een persconferentie. “Je komt hier niet mee weg”, waarschuwde hij.

De natuurbrand bij de stad Alexandroupolis heeft al meer dan 73.000 hectare bos verwoest. Dat gebied staat gelijk aan zo’n 100.000 voetbalvelden. Eurocommissaris Janez Lenarcic spreekt van de grootste bosbrand die ooit in de Europese Unie heeft gewoed.

In Griekenland woeden al dagen meerdere grote bosbranden. De hoge temperaturen, de droogte en de harde wind maken het voor brandweerlieden heel moeilijk om het vuur onder controle te krijgen.

-nu.nl-