UPDATE: Jaco helpt slachtoffers verwoestende branden Hawaï: ‘Iedereen is ten einde raad’

28 August 2023

Comments: 0

“De mensen zelf zijn op zich optimistisch, maar de verhalen die ze vertellen zijn gewoon hartverscheurend”, vertelt Jaco van Delden aan RTL Nieuws. Hij woont al 28 jaar op Hawaï en helpt als vrijwilliger van het Rode Kruis de vele slachtoffers van de verwoestende branden op Maui, één van de eilanden van de Amerikaanse staat Hawaï.

Zeker 115 mensen kwamen om het leven bij de branden op Maui op 9 augustus. Dat dodental kan nog flink oplopen, omdat er nog altijd mensen worden vermist. Van Delden spreekt dagelijks overlevenden van de branden. Veel van hen zijn nog op zoek naar dierbaren. “Dat is heftig om te horen”, vertelt hij.

Van Delden richt zich vooral op het ondersteunen van overlevenden bij het opnieuw opbouwen van hun leven. “We kijken naar wat deze mensen nodig hebben, bijvoorbeeld babykleren.
Heel veel wordt ook gedoneerd.”

“Ook kijken we naar wat hun situatie voor de ramp was en hoe de situatie nu is”, vervolgt Van Delden. Daarbij wordt ook geluisterd naar de plannen die mensen hebben om hun leven weer op te pakken. “Dat is moeilijk voor ze.” Niemand heeft echt een plan. Iedereen is gewoon ten einde raad.”

‘Niks over’

En dat is ook niet gek. Van Delden ziet elke dag met eigen ogen de verwoesting die de branden op het eiland hebben aangericht. “Er is gewoon niks meer over”, vertelt hij. “Mensen zijn nog in shock. De meesten kunnen nog steeds niet geloven wat er is gebeurd.”

Er staan nog ongeveer drie huizen overeind in het gebied. “Maar ook die mensen kunnen niet terug, want het water en de grond zijn vervuild”, vertelt Van Delden. “Het hele gebied moet afgegraven worden en dan moet er nog een plan komen. Maar dat gaat echt nog even duren.”

-rtlnieuws.nl-