Hawaï heeft mensen die een familielid missen opgeroepen om DNA af te staan. Dit kunnen de autoriteiten gebruiken bij de identificatie van lichamen. Tot nu toe zijn minstens 115 mensen om het leven gekomen bij natuurbranden op het eiland Maui.
Er zijn inmiddels 43 slachtoffers geïdentificeerd. Bij 22 van hen is het nog niet gelukt om naasten te vinden of die te informeren. Onderzoekers hebben nog tussen de 1.000 en 1.100 namen op hun vermistenlijst staan. Maar de lijst is een warboel, zeiden de onderzoekers tijdens een persbijeenkomst.
Zo zijn sommige namen niet volledig doorgegeven. Bij anderen ontbreken gegevens als de geboortedatum. Bij weer anderen is het geslacht onduidelijk. Daarnaast staan sommige mensen mogelijk dubbel op de lijst, omdat de lijst een samenvoeging van verschillende lijsten is.
Volgens de onderzoekers is het ook mogelijk dat niet alle overblijfselen van de slachtoffers worden gevonden.
Naasten kunnen hun DNA afgeven op een daarvoor ingerichte plek in een hotel. De autoriteiten roepen alle mensen die een familielid missen met klem op om DNA af te staan. “Ik wil duidelijk benadrukken dat het DNA-materiaal van mensen die zich bij ons melden alleen gebruikt zal worden voor het identificeren van de vermisten”, zegt coördinator Andrew Martin.
Tot nu toe hebben 104 mensen DNA ingeleverd. Volgens Martin is dat getal opvallend kleiner dan bij andere grote rampen. Hij weet niet hoe dit komt.
Dodelijkste bosbranden in VS in ruim honderd jaar
De natuurbranden braken op 8 augustus uit en werden aangewakkerd door de wind. Er werden windsnelheden van bijna 140 kilometer per uur gemeten. Daardoor hadden sommige inwoners minder dan tien minuten om een tas te pakken en te vluchten.
Vooral de kustplaats Lahaina liep veel schade op. De plaats aan de westkust van Maui is bijna volledig verwoest. De autoriteiten zeggen dat ze inmiddels in alle woningen met één verdieping hebben gezocht naar slachtoffers.
Met zeker 115 doden zijn de natuurbranden op Maui de dodelijkste in de Verenigde Staten in meer dan honderd jaar.
-nu.nl-