De opwarming van de aarde heeft gevolgen voor meren, die steeds vaker verdwijnen. Maar in Bolivia en Peru is het nu winter, en toch droogt daar het beroemde Titicacameer op. Er valt maar geen regen en de waterstand bereikt alarmerende niveaus.
Het Titicacameer is het hoogste meer ter wereld waar wordt gevaren. Het ligt ruim 3800 meter boven zeeniveau en het zal echt niet verdwijnen, want daarvoor is het te groot en te diep. Het Titicacameer is ongeveer 8300 vierkante kilometer groot, dat is net zo groot als de provincies Gelderland en Overijssel samen. Het diepste punt is zo’n 280 meter.
Toch slaan Bolivia en Peru alarm. Het Titicacameer ligt in beide landen en het water is dit jaar al tientallen centimeters gezakt. ”Het is verontrustend”, zegt Jaime Mamani. Het dorpshoofd van de Aymara-gemeenschap in het Boliviaanse dorp Huarina staat persbureau AP te woord. Hij loopt over land waar ooit water was. ”Het is hier compleet opgedroogd.”
Inheemse gemeenschappen komen in de problemen. Eén van hen, de Aymara-gemeenschap, leeft al honderden jaren aan het Titicacameer. Het water zorgt voor vruchtbare grond voor de landbouw, planten die er groeien zijn weer goed voor de veeteelt en het meer is natuurlijk een inkomstenbron voor vissers.
Maar die vissers krijgen het steeds moeilijker. Mateo Vargas vist al bijna zijn hele leven op het Titicacameer. ”Normaal vingen we veel vis op één dag. Als ik er nu zes vang, is het veel.”
Langdurige droogte
De autoriteiten slaan alarm en de verantwoordelijke ministers stellen een onderzoek in naar het opdrogen van het Titicacameer. Er is al vastgesteld dat de natuurverschijnselen El Niño en El Niña er dit jaar al vroeg waren.
Dat zorgt in het gebied voor langdurige droogte. ”In deze tijd van het jaar is er veel meer zon dan anders”, zegt Carlos Carrasco. De hydraulische ingenieur van de Boliviaanse overheid verwacht dat de waterstand verder zal dalen. ”Er valt maar geen regen. Ook is er geen toevoer van water uit de rivieren.”
Historisch laag niveau
Het waterpeil zit al onder het ‘droogtewaarschuwingsniveau’. In 1998 was het water gezakt tot 64 centimeter onder het niveau waarop alarm wordt geslagen. Dat jaar was een record: verwacht wordt dat het water dit jaar nog verder zal zakken.
Visser Mateo Vargas ziet het water voor zijn ogen verdwijnen. ”Het waterpeil blijft dalen, elke dag!” Maar hij zingt zijn tijd als visser op het Titicacameer wel uit. Vargas is vooral bang voor toekomstige generaties die het moeten hebben van het hoogste meer ter wereld. ”Als het zo door blijft gaan, wat gebeurt er dan met onze kinderen?”
-rtlnieuws.nl-