17 arrestaties bij onderzoek naar mensensmokkel in Cuba

10 September 2023

Comments: 0

In Cuba zijn zeventien arrestaties verricht in het onderzoek naar het ronselen van jonge mannen voor het Russische leger in Oekraïne. De personen worden verdacht van onder meer mensenhandel, vechten als een huursoldaat en vijandige acties tegen een buitenlandse staat.

Cuba maakte deze week bekend een netwerk van mensenhandelaren te gaan ontmantelen. Het is niet duidelijk wie achter dit netwerk zit. De verdachten kunnen volgens de Cubaanse aanklager tot dertig jaar cel, levenslang of de doodstraf krijgen, afhankelijk van de aanklachten.

Rusland onderhoudt goede banden met Cuba en geldt als een bestemming voor Cubanen die op zoek zijn naar een betere economische toekomst. Buitenlanders die zich bij het Russische leger aansluiten, kunnen sinds vorig jaar versneld de Russische nationaliteit krijgen. Een Russische krant berichtte in mei dat meerdere Cubanen hiervoor hadden gekozen en als soldaten naar Oekraïne waren gestuurd.

“Cuba maakt geen deel uit van de oorlog in Oekraïne”, benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder. Moskou wil waarschijnlijk verdere mobilisatie van Russen vermijden in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2024, schreef het ministerie in een update over de oorlog in Oekraïne.