Het hoogste gerechtshof van Mexico heeft woensdag abortus uit het strafrecht gehaald. Daardoor zullen publieke ziekenhuizen in heel het land de ingreep moeten aanbieden, waar dat nu in ongeveer een derde van de 32 deelstaten gebeurt.
De beslissing betekent concreet dat zwangerschaps-onderbreking niet langer verboden is in het overwegend katholieke land, met meer dan 127 miljoen inwoners. Voor voorvechters van vrouwen- en mensenrechten is het een belangrijke overwinning. Twee jaar geleden oordeelde het Mexicaanse Hof al dat het strafbaar stellen van abortus ongrondwettelijk is. Daardoor moesten deelstaten hun lokale wetgeving aanpassen. Maar zelfs in staten waar abortus legaal is, worden nog steeds vrouwen gearresteerd wegens moord als gevolg van spontane miskramen. Deze laatste beslissing maakt dat voortaan onmogelijk.
In de Verenigde Staten schrapte het Hooggerechtshof vorig jaar de federale bescherming voor het recht op abortus. In Argentinië, Cuba en Uruguay is abortus legaal. In onder andere Paraguay, Costa Rica en Peru is het alleen onder strikte voorwaarden toegestaan, bijvoorbeeld als het leven of de gezondheid van de zwangere vrouw gevaar loopt. In Brazilië, Panama, Chili en Bolivia mag de zwangerschap daarnaast ook onderbroken worden als de vrouw is verkracht of de foetus niet levensvatbaar is. In landen als El Salvador, Haïti, Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek, is abortus echter compleet verboden. In bijna de hele regio wordt in toenemende mate geprotesteerd voor vrouwenrechten, waaronder abortus.