Dengue besmettingen nemen toe in Suriname

10 September 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Suriname wordt geconfronteerd met een zorgwekkende toename van het aantal gevallen van dengue. Deze door muggen overgedragen ziekte heeft de afgelopen maanden een alarmerend niveau bereikt. De autoriteiten staan voor een enorme uitdaging om de verspreiding van dengue onder controle te krijgen en de bevolking bewust te maken van de risico’s. Het Hoofd Mileu-Inspectie van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) Stephanie Cheuk-Alam geeft aan dat de dienst al bezig is met bespuitingen in bepaalde gebieden. Dit, in een poging het virus het hoofd te bieden.

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, wordt veroorzaakt door het denguevirus, dat wordt overgedragen door de Aedes-mug. De symptomen van dengue variëren van milde koorts en hoofdpijn tot ernstige bloedingen, orgaanfalen en in sommige gevallen zelfs de dood. Het is een ziekte die wereldwijd voorkomt, maar vooral in tropische en subtropische gebieden.

Volgens de laatste rapporten hebben duizenden mensen de ziekte opgelopen, met name in de hoofdstad Paramaribo en omliggende districten. De situatie is zo ernstig geworden dat de overheid de noodtoestand heeft uitgeroepen om de verspreiding van dengue tegen te gaan.

De toename van dengue wordt toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste speelt het regenseizoen een belangrijke, omdat muggen gedijen in vochtige omstandigheden. Daarnaast hebben de verwaarlozing van hygiënepraktijken en de gebrekkige afvalverwerking bijgedragen aan de toename van muggenpopulaties. Bovendien is er een gebrek aan bewustzijn onder de bevolking over de preventieve maatregelen die moeten worden genomen om dengue te voorkomen.

Het BOG is intensieve muggenbestrijdingscampagnes gestart, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan gebieden met een hoog aantal gevallen. Daarnaast worden er voorlichtingscampagnes georganiseerd om de bevolking bewust te maken van de risico’s van dengue en de preventieve maatregelen die ze kunnen nemen, zoals het gebruik van muggenwerende middelen en het elimineren van stilstaand water waarin muggen zich kunnen voortplanten. Op de vraag; waarom er tegen niet meer zo geregeld bespuitingen worden gedaan, zegt Cheuk Alam dat de kans anders groot is dat de muskiet resistent wordt tegen het middel dat wordt gebruikt. Vandaar dat het dengueteam slechts de adressen aandoet waar bijvoorbeeld een cluster van gevallen is geregistreerd.

Door gezamenlijk de strijd aan te gaan, kunnen we de verspreiding van dengue een halt toeroepen en de gezondheid van de bevolking beschermen.