Donald Trump en familiebedrijf zijn schuldig aan financiële fraude

27 September 2023

Comments: 0

Donald Trump en zijn familiebedrijf The Trump Organization hebben jarenlang fraude gepleegd toen hij zijn zakenimperium opbouwde, oordeelt een rechter in New York. De Amerikaanse oud-president heeft onder meer de waarde van zijn bezittingen en eigen vermogen aangedikt.

Door de waarde van bezittingen en het eigen vermogen te overschatten, konden Trump en het familiebedrijf bijvoorbeeld gunstige leningen, lage premies en belastingvoordeel krijgen. De openbaar aanklager stelt dat Trump zijn vermogen met zeker 2,23 miljard dollar heeft verhoogd. Verder zou hij de waardes van onder meer zijn landgoed Mar-a-Lago, zijn penthouse in Manhattan en meerdere kantoren en golfbanen hebben aangedikt.

De rechter oordeelde dinsdag dat de voormalige president en het bedrijf aansprakelijk zijn voor de fraude. Volgende week begint het proces waarin wordt bepaald welke straf wordt opgelegd. Dat kan nog tot en met december duren.

De New Yorkse openbaar aanklager Letitia James pleit voor een boete van 250 miljoen dollar. Ook wil ze dat Trump en drie van zijn kinderen geen zaken meer mogen doen in de staat New York. Trump ontkent iets verkeerd gedaan te hebben en doet de rechtszaak, net als de vele andere zaken die tegen hem lopen, af als een “politiek gemotiveerde heksenjacht”.

De onzuiverheden bij The Trump Organization waren eerder ook al onderwerp van een rechtszaak. Die zaak was vooral gericht op belastingfraude. Ook in dat geval oordeelde de rechter dat het bedrijf hier schuldig aan was.

-nu.nl-