Op de eerste schooldag in Frankrijk hebben scholen bijna 300 meisjes de toegang geweigerd omdat ze een abaya droegen, een soort gewaad dat vrijwel het hele lichaam bedekt.
Vorige maand werd bekend dat het gewaad dat sommige moslimvrouwen over hun kleren dragen, op openbare scholen verboden zou worden. Het kledingstuk is in strijd met de Franse wetgeving, die een strikte scheiding van staat en religie kent.
67 meisjes naar huis
āAls je een klaslokaal binnenloopt,Ā mag het niet zo zijn dat je de religie van leerlingen kunt vaststellen door alleen maar naar hen te kijkenā,Ā zo legde Onderwijsminister Gabriel Attal eerder uit.
De meesten trokken gisteren de abaya uit en konden daarna toch de school in. Maar 67 meisjes weigerden en moesten naar huis gaan,Ā zo laat het ministerie nu weten.
President Emmanuel Macron heeft gisteravond het abayaverbod nog fel verdedigd. Volgens hem ‘misbruikt een kleine minderheid het kledingstuk om de islamitische godsdienst te kapen en de seculiere republiek uit te dagen’.
Volgens de Franse Raad voor Moslims (CFCM) is de abaya ‘op zichzelf geen religieus symbool’, zo stelde de organisatie twee maanden geleden in een persbericht.
Strenge wetten
Frankrijk hanteert een streng verbod op religieuze tekens in openbare scholen sinds wetten in de 19de eeuw een einde maakten aan elke traditionele katholieke invloed op het onderwijs.
In 2004 werden hoofddoeken op scholen verboden en in 2010 werd een verbod op gezichtssluiers in het openbaar aangenomen, tot woede van een deel van de vijf miljoen moslims in Frankrijk.
-rtlnieuws.nl-