Meer dan de helft van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach is gevlucht. De Armeense regering maakte bekend dat ruim 65.000 mensen de grens met Armenië zijn overgestoken. Een regeringswoordvoerster sprak over mensen die ‘onder dwang hun huizen moesten verlaten’.
De enorme vluchtelingenstroom ontstond na een militaire inval door Azerbeidzjan. Nagorno-Karabach hoort formeel bij dat land, maar feitelijk had de grotendeels Armeense bevolking het voor het zeggen in de enclave.
Azerbeidzjan zegt het gebied vreedzaam te willen integreren, maar na de bloedige conflicten van de afgelopen decennia zijn veel inwoners daar niet gerust op.
Verkeerschaos
Azerbeidzjan heropende zondag de enige landverbinding tussen Nagorno-Karabach en Armenië. Op die bergachtige weg ontstond verkeerschaos doordat inwoners van de enclave massaal vertrokken in auto’s en trucks. Zij worden opgevangen in Armenië. “De overheid regelt huisvesting voor iedereen die nog geen verblijfplaats heeft”, zegt een regeringswoordvoerster.
Intussen heeft de separatistische regering van Nagorno-Karabach aangekondigd dat zij zichzelf zal ontmantelen en dat de niet-erkende republiek per 1 januari 2024 zal ophouden te bestaan en onderdeel zal zijn van Azerbeidzjan.
Internationaal niet erkend
De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.
Nagorno-Karabach werd ongeveer 30 jaar lang bestuurd door de separatistische autoriteiten.
-rtlnieuws.nl-