Vanaf volgend jaar augustus kunnen meer mensen gebruikmaken van de hiv-preventiepil PrEP.Ā Volgens demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid laat de huidige proef met PrEP zien dat het middel āeen belangrijke bijdrage levert aan het tegengaan van hivā.
De pil is op dit moment alleen beschikbaar voor mannen die seks hebben met mannen en transgender personen die een hoger risico op hiv lopen.Ā Omdat het om een proef gaat,Ā kunnen maar een beperkt aantal mensen gebruikmaken van PrEP. Daardoor zijn lange wachtlijsten ontstaan.Ā Op dit moment wachten drieduizend personen tot ze deel kunnen nemen aan het programma.
Daartegenover staat dat de pil wel effect heeft. Het aantal hiv-diagnoses in Nederland daalt al langere tijd en daar heeft PrEP een rol in,Ā schrijft Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.Ā Zo werd maandag bekendgemaakt dat het aantal hiv-diagnoses in Amsterdam dit jaar flink is gedaald.
Kuipers gaat de regeling daarom uitbreiden. Vanaf augustus 2024 kan iedereen die een verhoogde kans heeft om hiv op te lopen, gebruikmaken van de regeling. Daardoor is de pil ook beschikbaar voor mensen die zelf niet tot de risicogroep behoren, maar wel seks hebben met mensen uit die groep.
De kosten voor de preventiepil zijn voor eigen rekening en komen volgens Kuipers neer op zo’n 30 euro per maand. Nu is dat nog een eigen bijdrage van 7,50 euro. Volgens de woordvoerder van de minister is ervoor gekozen om iedereen nu zelf het volle bedrag te laten betalen, zodat er meer geld overblijft voor PrEP-zorg voor een grotere groep.
Onder meer het Aidsfonds en Soa aids Nederland zijn blij met het nieuws,Ā maar zeggen dat er nog wel āonnodige barriĆØresā verbonden blijven aan PrEP.Ā Ze hopen dat de PrEP-zorg in de basisverzekering kan worden opgenomen,Ā omdat de hogere vergoeding voor mensen met een kleine portemonnee een probleem kan worden.
-nu.nl-