Marokko kondigt nationale rouw aan:; dodental na aardbeving blijft oplopen

10 September 2023

Comments: 0

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Marokkaanse vlag zal de komende dagen halfstok worden gehangen. Koning Mohammed VI zei in een verklaring dat er gezorgd zal worden voor eten, schoon drinkwater, tenten en dekens. Vanuit de internationale gemeenschap wordt massaal steun en medeleven betuigd met Marokko.

Het dodental van de zware aardbeving in Marokko blijft oplopen. Daarnaast zijn er zeker 2000 personen gewond geraakt.

Het epicentrum van de beving bevond zich in het plaatsje Ighil, op enkele tientallen kilometers ten zuidwesten van Marrakesh. Vanwege beschadigde wegen hebben hulpdiensten moeite om het toch al vrij afgelegen gebied te bereiken. De getroffen regio ligt in een bergachtig gebied. Het dodental zal waarschijnlijk nog verder oplopen omdat reddingswerkers nog niet het hele getroffen gebied hebben uitgekamd. Marokko is nog bezig om de omvang van de ramp in kaart te brengen. BBC News meldt dat het dagen kan duren voordat reddingswerkers afgelegen dorpen hebben bereikt.

De beving was vrijdagavond even na 23.00 uur lokale tijd en had volgens het Amerikaans seismologisch instituut USGS een magnitude van 6.8. Dat zou de zwaarste beving in die regio zijn in meer dan een eeuw. In Marrakesh zijn enkele historische gebouwen beschadigd geraakt. Duizenden mensen moesten hun woning verlaten en brachten de nacht door op straat. In totaal zou een derde van Marokko getroffen zijn.

Marokkaanse autoriteiten waarschuwen voor naschokken en roepen mensen op om niet in paniek te raken.