Optreden tegen illegale mijnbouw is een must

10 September 2023

In: Nieuws
Comments: 0

Algemeen directeur Stanley Betterson van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), heeft de autoriteiten opgeroepen om harder op te treden tegen illegale mijnbouw. Hij benadrukt dat deze vorm van mijnbouw niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook een bedreiging vormt voor de economie en de sociale stabiliteit van het land. Volgens een rapport van het World Wildlife Fund (WWF) eerder dit jaar, heeft Suriname het hoogste percentage van mijnbouw-gerelateerde ontbossing. Suriname heeft een score van 28.5 % wat overeenkomt met 527 km2 ontbossing ten behoeve van de mijnbouw.

Illegale mijnbouw is een wijdverbreid probleem in Suriname, waarbij mijnwerkers zonder vergunning actief zijn in beschermde gebieden en zonder rekening te houden met de milieunormen en voorschriften. Dit leidt ook tot watervervuiling en vernietiging van ecosystemen, met ernstige gevolgen voor de biodiversiteit en de lokale gemeenschappen.

Betterson heeft benadrukt dat de autoriteiten strenger moeten optreden tegen deze illegale praktijken. Hij pleit voor versterking van de handhaving en het opleggen van zwaardere straffen aan overtreders. Daarnaast benadrukt hij het belang van samenwerking met andere relevante instanties, zoals de politie en het leger. Indien er hout in beslag genomen wordt dat illegaal blijkt te zijn, maakt SBB een rapport op welke wordt opgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) dat de zaak verder in behandeling neemt.

In het rapport van WWF is verder aangegeven dat Suriname per jaar 0.06 % aan bos verliest. Betterson geeft aan dat SBB regelmatig metingen verricht. Volgens de recente meting is ons land voor 92.6% bedekt met bos.

Het tegengaan van illegale mijnbouw is een must voor de duurzame ontwikkeling van Suriname. Het land is rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals goud en bauxiet, die op een verantwoorde en duurzame manier moeten worden ontwikkeld. Door illegale mijnbouw aan te pakken, kunnen de autoriteiten ervoor zorgen dat deze natuurlijke hulpbronnen op een gecontroleerde en milieuvriendelijke manier worden gewonnen, met respect voor de rechten van lokale gemeenschappen.

Daarnaast heeft illegale mijnbouw ook negatieve gevolgen voor de economie van Suriname. Het zorgt voor oneerlijke concurrentie met legale mijnbouwbedrijven en ondermijnt de inkomsten van de overheid. Door harder op te treden tegen illegale mijnbouw kan de overheid ervoor zorgen dat de inkomsten uit de mijnbouwsector op een eerlijke en rechtmatige manier worden gegenereerd, wat ook weer bijdraagt aan de economische groei en ontwikkeling van het land.