Oudste olifant van Nederland overleden in Blijdorp

25 September 2023

Comments: 0

Irma,Ā de oudste olifant van Nederland,Ā is op 53-jarige leeftijd overleden in Diergaarde Blijdorp.Ā De gezondheid van de olifant ging de laatste weken hard achteruit en daarom heeft de dierentuin het dier laten inslapen.

Blijdorp meldt dat de olifant de laatste tijd erg was afgevallen en in zichzelf was gekeerd. Irma kon niet goed meer kauwen en kreeg pijnstilling vanwege gewrichtsproblemen. ā€œHet was duidelijk dat ze zich steeds meer afzonderde van de kuddeā€,Ā zegt Blijdorp. De dierentuin noemt het laten inslapen van Irma “een moeilijke maar weloverwogen beslissing”. De andere olifanten hebben afscheid van haar kunnen nemen in het buitenverblijf.

‘Dynastie voortgebracht’

De Aziatische olifant werd geboren in Kopenhagen en kwam in 1975 naar Blijdorp.Ā Ze was de eerste olifant in Nederland die in de dierentuin een jong kreeg.Ā Irma kreeg er zes in totaal en veertien ‘kleinkinderen’. In 2014 werd ze voor het eerst overgrootmoeder. Volgens Blijdorp een primeur voor westerse dierentuinen. In totaal kreeg ze vier achterkleinkinderen.

Olifantenverzorger Kasper Willebrandts: “Irma heeft een belangrijke sociale rol gespeeld in de Rotterdamse olifantenfamilie en een hele dynastie voortgebracht.”

Sectie in Utrecht

De olifant is vanochtend naar de Universiteit Utrecht gebracht voor sectie. Mogelijk wordt het skelet of botmateriaal beschikbaar gesteld voor educatieve doeleinden, zegt Blijdorp.

-nos.nl-