Sandalen van gras uit vleermuizengrot blijken oudste schoenen van Europa

29 September 2023

Comments: 0

Spaanse wetenschappers zijn dankzij nieuwe techniek op het oudste paar schoenen van Europa gestuit. De sandalen van gedroogd gras werden al in 1850 gevonden, maar zijn recentelijk opnieuw bestudeerd. Het schoeisel bleek zo’n zesduizend jaar oud te zijn.

Tot op heden waren 5.500 jaar oude leren schoenen het oudste paar van Europa. Dat schoeisel werd in 2008 in een grot in Armenië gevonden. Totdat Spaanse wetenschappers onlangs opnieuw 76 objecten uit de vleermuizengrot onder de loep namen.

De objecten werden anderhalve eeuw geleden gevonden door mijnwerkers, die in de vleermuizengrot aan de slag wilden gaan. Naast de sandalen werden ook manden, houten gereedschap en mummies gevonden.

Dankzij het klimaat in de grot in de Spaanse streek Andalusië zijn de stukken goed bewaard gebleven. Na onderzoek bleek de collectie zo’n tweeduizend jaar ouder dan gedacht. Sommige objecten waren ruim negenduizend jaar oud. Volgens de onderzoekers laat de collectie zien dat de mensen uit het gebied in het zuidwesten van Spanje in de prehistorie goed met hun handen waren.

-nu.nl-