UPDATE: 10.000 vermisten na ramp in Libië

12 September 2023

Comments: 0

In de Libische stad Derna zijn na overstromingen zeker 1000 lichamen geborgen. Het dodental zou volgens een minister van de Oost-Libische regering zijn opgelopen tot 3000. “Ik overdrijf niet als ik zeg dat een kwart van de stad is weggevaagd”, zegt minister Hichem Chkiouat. “Heel veel gebouwen zijn ingestort.”

Het oosten van Libië is zwaar getroffen door storm Daniel, die eerder ook slachtoffers had gemaakt in andere landen zoals Griekenland. Een functionaris van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zegt dat het aantal vermiste mensen na de dodelijke overstromingen in Libië de 10.000 heeft bereikt.

In Derna zou de schade enorm zijn. “Het is rampzalig. Er liggen overal lichamen”, zegt minister Hichem Chkiouat tegen persbureau Reuters.

Doorgebroken dammen

In de bergen buiten de stad liggen twee grote dammen met waterreservoirs. Vanuit de dammen loopt een rivier door een vallei richting zee. Het lijkt erop dat door de hevige regenval beide dammen zijn doorbroken, waarna het water uit de reservoirs met grote snelheid door de vallei raasde.

Het water heeft verwoestend huisgehouden. Oevers werden weggeslagen, en hele huizen werden meegesleurd met het water.

Libië heeft lange tijd oorlog gekend en is daardoor verdeeld geraakt tussen twee rivaliserende regeringen: één in het oosten en één in het westen. Beide worden gesteund door milities en buitenlandse regeringen. Het conflict heeft het olierijke land achtergelaten met een afbrokkelende en ontoereikende infrastructuur.

Slachtoffers meegesleept

De politieke situatie in Libië zorgt volgens RTL Nieuws-verslaggever Pepijn Nagtzaam er ook voor dat het moeilijk is om betrouwbare informatie krijgen. “In de eerste uren na zo’n ramp is het heel chaotisch. Er zullen misschien hier en daar wat mensen opduiken, maar de vrees is wel dat het dodental verder zal oplopen.”

Nagtzaam vervolgt: “Wat je nu op beelden ziet, is dat er op straten veel lichamen van slachtoffers geborgen liggen. “Er zijn ook veel mensen meegesleept richting de zee en de kans op een goede afloop is zeer klein.” Libië krijgt hulp aangeboden vanuit de internationale gemeenschap. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei op X, voorheen Twitter, dat beelden van de verwoestingen hem verdriet doen. “De EU volgt de situatie op de voet en staat klaar om hulp te bieden.”

-rtlnieuws.nl-