UPDATE: Doden in Libië stapelen zich op

14 September 2023

Comments: 0

In Derna, de zwaar getroffen havenstad in Libië, liggen overal lijken. De stad kreeg te maken met overstromingen nadat zondagavond twee dammen waren bezweken na een zware storm. Getuigen beschrijven het onbeschrijflijke: “Lichamen spoelen met tientallen tegelijk aan. Complete families zijn omgekomen.”

De overstroming heeft in het noordoosten van Libië al bijna 7000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Duizenden mensen zijn nog vermist onder het puin en de modder. Al bijna drie dagen zoeken hulpverleners onafgebroken naar lichamen, of – al is de kans daarop klein – overlevenden. De kuststad Derna, met naar schatting 125.000 inwoners, zou voor 20 tot 30 procent zijn verwoest.

“Lichamen zijn overal, in huizen, op straat, in zee”, zegt een hulpverlener in Derna tegen persbureau AP. “Waar je ook gaat zie je dode mannen, vrouwen en kinderen. Complete families zijn omgekomen.” Veel mensen zijn met de stroming de zee in gesleurd. “Bij Derna spoelen tientallen lichamen tegelijk aan”, zei een regionale minister.

Hoge golven

Vloedgolven tot wel zeven meter hoog stroomden de stad in toen de dammen braken, vertelt het hoofd van het Rode Kruis in Libië tegen Franse media. “Toen de rivier buiten zijn oevers trad, nam hij alle gebouwen mee. En de gezinnen die erin woonden”, zegt de locoburgemeester van Derna tegen Al Jazeera.

Een Libische journalist die op de radio met BBC sprak, vertelt over het ijzingwekkende moment dat een vriend erachter kwam dat al zijn familieleden zijn omgekomen. “Terwijl ik naast hem zat, hoorde hij het nieuws dat zijn hele familie dood is. Zijn moeder, zijn vader, zijn twee broers, zijn zus. Zijn vrouw, met wie hij net getrouwd was. En zijn kindje van acht maanden oud. Hij vraagt me wat hij moet doen. Niemand weet wat we moeten doen.”

Lijken op de binnenplaats

De journalist vertelde aangedaan wat hij had gezien. Een vrouw die door het water was meegenomen, hing over een lantaarnpaal. “Zij is daar doodgegaan”, zei hij. Getuigen beschrijven het aanzicht van de straten van Derna als ‘meer dan catastrofaal’. Mensen graven met hun blote handen in de modder, zoekend naar familieleden.

Terwijl reddingsacties nog aan de gang zijn, worstelen artsen met de grote hoeveelheid slachtoffers. “We roepen alle jonge Libiërs, iedereen met een diploma of enige medische achtergrond op om ons te komen helpen”, zei Mohammed Qamaty, een vrijwilliger in Derna, tegen persbureau Reuters. “We hebben een tekort aan verpleegkundigen, we hebben hulp nodig.”

Massagraven

Ahmed Abdalla, een inwoner die de ramp overleefde, helpt mee bij de reddingsacties in Derna en zoekt naar overlevenden. Hij vertelt tegen Al Jazeera dat de gevonden lichamen op de binnenplaats van een plaatselijk ziekenhuis worden gelegd.

Al honderden slachtoffers zijn begraven in massagraven, op de enige begraafplaats die nog intact is in de stad. Duizenden wachten nog op een laatste rustplaats. Op foto’s is te zien hoe een graafmachine de nacht doorwerkt om graven klaar te maken. Intussen blijven de ambulances de vele lichamen in dekens en lijkzakken naar de binnenplaats van het ziekenhuis brengen.

Een arts uit de oostelijke stad Benghazi is zo’n 250 kilometer naar Derna gereisd om te komen helpen. Collega’s zijn overweldigd en geschokt, vertelt hij de BBC. “Mensen zijn zo getraumatiseerd dat ze niet meer kunnen huilen.”

Angst voor ziekten

Ook in andere steden beginnen de ziekenhuizen overvol te raken en raakt het personeel overwerkt. Ambulances zijn aan reparatie toe en overspoelde of verwoeste wegen maken het vrijwilligers moeilijk de getroffen gebieden te bereiken. Intussen bestaat ook de angst dat door water overgedragen ziekten de kop opsteken, zeggen landelijke noodhulpfunctionarissen tegen AP.

Bijna veertigduizend mensen zijn ontheemd geraakt, van wie het grootste deel uit Derna komt. Het dodental zal naar verwachting nog zeker verdubbelen. “Misschien wel verviervoudigen”, zegt een woordvoerder van de hulporganisatie Islamic Relief tegen Al Jazeera.

-rtlnieuws.nl-