UPDATE: Kim Jong-un nodigt Poetin uit voor bezoek aan Noord-Korea

14 September 2023

Comments: 0

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Russische president Vladimir Poetin woensdag tijdens hun ontmoeting uitgenodigd om naar Noord-Korea te komen. Poetin heeft de uitnodiging geaccepteerd.

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
Nu Poetin door het Westen is uitgesloten vanwege de oorlog in Oekraïne, haalt hij de banden aan met een aantal landen die als ondemocratisch worden gezien. Noord-Korea heeft zich opgeworpen als leverancier van wapentuig voor de oorlog.

Kim zei woensdag tegen Poetin dat hij er zeker van is dat de Russen een “grote overwinning” zal behalen en dat ze zullen winnen van “het kwaad”. Daarmee doelde hij op wat hij zelf westers imperialisme in de oorlog in Oekraïne noemt.

Wat Kim van Rusland wil in ruil voor het wapentuig, is niet bekend. Westerse functionarissen denken dat Noord-Korea uit is op geavanceerde technologie en voedselhulp.

Poetin en Kim spraken over wapens en politiek

Kim en Poetin troffen elkaar woensdag op het Vostochny-kosmodroom, een Russische lanceerbasis in het oosten van het land. De Noord-Koreaanse leider zei bij aankomst dat zijn bezoek van “strategisch belang” is voor de banden tussen de twee landen.

De ontmoeting tussen Poetin en Kim werd internationaal nauwlettend in de gaten gehouden. Er werd al rekening mee gehouden dat de leiders wilden praten over de levering van Noord-Koreaans wapentuig aan het Russische leger. Ook werd duidelijk dat de twee het hebben gehad over de politiek op het Koreaanse schiereiland en in Europa.

-nu.nl-