UPDATE: Met blote handen zoeken naar slachtoffers in Marokko

11 September 2023

Comments: 0

Reddingswerkers in Marokko zijn drie dagen na de verwoestende aardbeving verwikkeld in een race tegen de klok. De BBC bericht dat mensen in afgelegen dorpen soms met hun blote handen zoeken naar slachtoffers in het puin. Die plaatsen kunnen door de grootschalige verwoestingen lastig te bereiken zijn voor reddingswerkers.

Het officiële dodental door de aardbeving die vrijdagavond plaatsvond, staat op ruim 2100.

Marokko kondigde na de aardbeving drie dagen van nationale rouw af. Reddingswerkers en militairen zoeken nog naar overlevenden en lichamen van slachtoffers. Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben hulp aangeboden.

De Marokkaanse autoriteiten hebben tot dusver alleen de hulp geaccepteerd van Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Die landen mogen reddingsteams sturen.

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken sloot niet uit dat in de toekomst meer hulp wordt aangenomen, maar dat zou momenteel nog niet nodig zijn. “Een gebrek aan coördinatie zou contraproductief kunnen zijn.”

Spanje stuurde gisteren 86 reddingswerkers en speciaal getrainde honden. “We sturen alles wat nodig is. Iedereen weet dat deze eerste uren cruciaal zijn. Vooral als er nog mensen onder het puin liggen”, zei minister van Defensie Margarita Robles op televisie.

Hulpvlucht

Het Verenigd Koninkrijk zegt ook tientallen reddingswerkers en honden te sturen. Vanuit de Verenigde Arabische Emiraten zou gisteravond een hulpvlucht zijn vertrokken. De aardbeving zou volledige dorpen hebben verwoest in het Atlasgebergte. Woningen in afgelegen bergplaatsen zijn vaak gemaakt van leem.

‘We hebben niets’

De BBC meldt dat de frustratie lijkt te groeien over het uitblijven van hulp in sommige zwaar getroffen gebieden. “We hebben geen eten. Geen brood of groente. We hebben niets”, klonk het vanuit een menigte in de plaats Asni, op zo’n 50 kilometer van Marrakech. “We hebben alleen God en de koning.”

rtlnieuws.nl-