UPDATE: Onderzoek NYT: dodelijke aanval Kostjantynivka was Oekraïense raket

19 September 2023

Comments: 0

De raket die op 6 september neerkwam op een markt in het Oekraïense Kostjantynivka en zeker vijftien mensen om het leven bracht, is waarschijnlijk een Oekraïense luchtafweerraket. Dat blijkt uit onderzoek van The New York Times.

De aanval leek in eerste instantie veroorzaakt te zijn door een Russische raket. Dat berichtten bijna alle internationale media, en ook de Oekraïense overheid. Het stadje ligt op zo’n 30 kilometer van het front, in een gebied waar elke dag artillerie en raketten worden afgevuurd.

Onderzoekers van het onderzoekscollectief Conflict Intelligence Team zeiden kort na de aanval al dat er mogelijk sprake was van een Oekraïense raket die uit koers was geraakt. The New York Times heeft deze claim nu geverifieerd.

Tragisch ongeluk

Op basis van onder andere satellietafbeeldingen en getuigenverklaringen schrijft de Amerikaanse krant dat er waarschijnlijk sprake is van een tragisch ongeluk. Een luchtafweerraket zou uit koers zijn geraakt, waarschijnlijk door een technisch mankement. Vervolgens kwam de raket neer op de markt in Kostjantynivka, waar op dat moment veel mensen hun boodschappen deden. Zeker vijftien mensen kwamen om het leven, en dertig mensen raakten gewond.

‘Heel pijnlijk voor Oekraïne’

De Oekraïense autoriteiten zijn nog bezig met hun eigen onderzoek naar de ramp op de markt in Kostjantynivka. “Als de markt inderdaad is geraakt door een Oekraïense luchtafweerraket, is dat heel pijnlijk voor Oekraïne”, zegt Oekraïne-deskundige Chris Colijn van RTL Nieuws. “De Oekraïense overheid moet nu goed nadenken over hoe zij dit nieuws brengt”.

Dat zo’n fout kan gebeuren, laat volgens Colijn zien hoe gevaarlijk het is om in de buurt van het front te wonen. “Rusland heeft het gebied aangevallen, en daarom leven de inwoners van plaatsen als Kostjantynivka met een constante angst voor beschietingen. Rusland en Oekraïne beschieten elkaar elke dag met raketten en artillerie.”

Oekraïne probeert Russische raketten zoveel mogelijk neer te schieten, om juist te voorkomen dat ze Oekraïense doelen raken. Het land gebruikt daarvoor zowel geavanceerde westerse luchtafweersystemen als oud Sovjetmaterieel. De raket die in Kostjantynivka neerkwam, lijkt afkomstig van zo’n Sovjetsysteem.

-rtlnieuws.nl-