UPDATE: Tijd dringt voor hulpverleners in Libië terwijl kritiek op damonderhoud aanzwelt

15 September 2023

Comments: 0

Terwijl hulpverleners met man en macht blijven zoeken naar overlevenden in de door zware overstromingen geteisterde stad Derna, is er in de rest van Libië kritiek op het onderhoud van twee dammen die doorbraken.

Door de doorbraak van twee dammen ten zuiden van de Noord-Libische stad Derna konden enorme hoeveelheden water de stad in stromen. De kracht van het water sleurde alles wat los en vast zat mee.

De Britse krant schrijft dat waarschuwingen over de slechte staat van de dam werden genegeerd. Ook werd er geen nieuwe aannemer gezocht toen het bedrijf, dat in 2007 met het onderhoud aan de slag was gegaan, in 2011 het land ontvluchtte vanwege de uitbraak van de burgeroorlog in Libië. Toen het bedrijf weg was, werden machines van de aannemer gestolen.

Experts zeiden eerder tegen NU.nl dat wanbeleid en corruptie tekenend waren voor het bewind van kolonel Moammar Kaddafi, die het land ruim veertig jaar leidde voor hij overleed in 2011. De catastrofale damdoorbraken zijn moeilijk los te zien van de bestuurlijke chaos voor en na het tijdperk-Kaddafi.

Leger stelde avondklok in, in plaats van evacuaties uit te voeren

Volgens een medewerker van een Grieks bouwbedrijf dat voorstellen deed om de dammen te verstevigen, zijn er sinds 1997 geen nieuwe plannen gemaakt.

Ook is er kritiek op het Libische nationale leger,  dat het gebied waar Derna in ligt onder controle heeft. Anas El Gomati van het Libische Sadeq-instituut zegt tegen NU.nl dat in plaats van mensen tijdig te evacueren, er een avondklok werd ingesteld. “Die werd uitgerekend ingesteld op het moment dat er eigenlijk nog net tijd was voor mensen om te vluchten”, zegt hij. “Dat is de prijs die je voor autoritair gezag betaalt.”

Internationale hulp gearriveerd

Intussen wordt met man en macht verder gezocht naar overlevenden. De eerste internationale hulp kwam woensdag aan in het rampgebied. Reddingsteams uit Egypte, Tunesië, de Verenigde Arabische Emiraten, Turkije en Qatar zijn inmiddels in het Noord-Afrikaanse land gearriveerd.

Demissionair minister Hanke Bruins Slot zei vrijdagochtend dat Nederland in EU-verband kijkt op welke manier hulp aan Libië kan worden geboden. De bewindspersoon benadrukte de complexe politieke situatie in het land en zei dat Libië “een onveilig land” is.  Donderdag werd bekend dat Nederland ICT’ers, technici en landmeetkundigen wil sturen, maar dat Libië daar eerst groen licht voor moet geven.

Angst voor tienduizenden doden

Het officiële dodental staat nu op 5.500, maar er wordt gevreesd voor veel grotere aantallen. Volgens de somberste schatting kan het dodental de komende dagen oplopen tot 20.000.

De Verenigde Naties melden vrijdag dat de organisatie nog geen beeld kan vormen van de totale omvang van de ramp. De VN communiceert met de regering in Tripoli, maar die is weer afhankelijk van de rivaliserende regering die het voor het zeggen heeft in het getroffen gebied.

De internationale migratieorganisatie IOM meldde eerder al dat zeker 30.000 mensen dakloos zijn. BBC News schrijft dat kilometers buiten Derna lichamen van overleden personen aanspoelen.

-nu.nl-