UPDATE: VN: bijna 11.500 doden na overstromingen Libië

17 September 2023

Comments: 0

Het dodental na de overstromingen in Libië is opgelopen tot bijna 11.500. Volgens een rapport van de Verenigde Naties vielen er 11.300 doden in de stad Derna en 170 daarbuiten. De VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA meldt dat er in Derna ook nog eens 10.100 mensen worden vermist. De stad kampt onder meer met een groot tekort aan schoon drinkwater. De VN waarschuwt ook dat door de overstromingen landmijnen in de regio mogelijk zijn verschoven en een gevaar vormen voor voetgangers.

Rode Halve Maan ontkent

De Libische Rode Halve Maan ontkent het dodental dat de VN benoemt. “We zijn geshockeerd dat onze naam wordt gebruikt in combinatie met deze cijfers”, zegt een woordvoerder van de hulporganisatie. Zo schatten sommige instellingen dat op rond de 5.000, terwijl de burgemeester van Derna eerder in de week liet weten dat er mogelijk 20.000 mensen waren omgekomen in zijn stad. Zaterdag meldde de Wereldgezondheidsorganisatie dat de lichamen van 3958 slachtoffers van de ramp zijn geïdentificeerd.

Hulpgoederen

Gisteren kwamen er in de stad Benghazi, zo’n 300 kilometer van Derna, medische hulpgoederen het land binnen. Volgens de WHO kunnen daar zo’n 250.000 mensen mee worden geholpen. Hulporganisaties zijn bang dat ziektes in het rampgebied snel om zich heen kunnen grijpen. Ook vrezen zij voor tekorten aan huisvesting, voedsel en medicatie.

-rtlnieuws.nl-