Veel landen worstelen met toename vapes

15 September 2023

Comments: 0

Het gebruik van vapes stijgt in veel landen.Ā In sommige landen wordt de e-sigaret verboden, in andere landen mogen gebruikers gewoon hun gang gaan, zo zien onze correspondenten.

De Franse premier Elisabeth Borne maakte recent bekend dat haar land nog dit jaar een nieuwe landelijke anti-rookcampagne wil lanceren. Onderdeel daarvan is onder meer het verbieden van de vapes met een smaakje,Ā in Frankrijk bekend als ‘puffs’.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er zorgen over de populariteit van de e-sigaret onder jongeren,Ā ziet correspondent Anne Saenen.Ā ā€œEr wordt in de politiek gesproken over een verbod.Ā Sommige politici zijn terughoudend over een verbod,Ā omdat ze bang zijn dat er anders een illegale handel ontstaat.ā€

“De vraag ernaar is groot”, ziet Saenen. “De grootste zorg is dat advertenties voor vapes zich richten op minderjarigen. Het lijkt met al die kleurtjes en smaakjes bijna een snoepwinkel. ā€œMaar ook al is het in het Verenigd Koninkrijk verboden om vapes aan jongeren onder de 18 te verkopen,Ā het gebruik onder jongeren tussen de 11 en 16 jaar is toegenomen. Zelfs middelbare scholen kampen hiermee.”

“In sneltreinvaart komen er de laatste tijd steeds meer alarmerende berichten naar buiten over het gebruik van de vape. Langere tijd werd de e-sigaret gezien als tussenstop voor als je wilde stoppen met roken.Ā Nu gaan er overal in het Verenigd Koninkrijk stemmen op om het gebruik van vapes aan te pakken.ā€

Turkije

“De Turkse regering, met op de voorgrond president Erdoğan, is in elk geval erg uitgesproken tegen het gebruik van sigaretten en vapes. Het is zelfs bekend van Erdoğan dat als mensen bij hem in de buurt roken, dat hij de pakjes sigaretten afpakt en mensen laat beloven dat ze stoppen. Omdat hij om hun gezondheid geeft, zo gaf hij ooit aan.”

“Waar de regering er fel op tegen is, zijn veel Turken zelf fervente rokers. Zo’n 30 procent van de Turken rookt, binnen bij cafes is het officieel al sinds 2008 verboden, maar er zijn genoeg plekken waar dat gewoon nog kan. In taxi’s bieden de chauffeurs je bijna standaard een sigaret aan. Daarnaast, op veel plekken waar niet gerookt mag worden, zie je dat mensen tegenwoordig steeds vaker vapen.ā€

Ook buiten Europa nemen landen maatregelen tegen de e-sigaret.Ā Zo liet AustraliĆ« eerder dit jaar nog weten de verkoop van vapes te verbieden en in ArgentiniĆ« is dit al jarenlang het geval. Meerdere landen kennen zo’n verbod.

Belgiƫ

De minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet eerder weten dat er wel strengere regels zullen komen voor de verkoop van de e-sigaret, maar gaat voorlopig niet over tot een verbod. Het is in Belgiƫ daarnaast, net als in Nederland, verboden om te adverteren voor de e-sigaret. Ook ligt de online verkoop aan banden, vapes kunnen alleen in winkels worden gehaald.

Duitsland

Dat kan momenteel ook nog steeds bij de oosterburen, al gaan daar ook steeds meer stemmen op voor een verbod op de verkoop van de vape. Eerder dit jaar riep een grote groep politici de regering op om te werken aan een nationaal verbod.Ā Maar of dat verbod er komt,Ā is nog zeer de vraag.Ā Naast dat de vapes zeer aantrekkelijk worden gemaakt voor jongeren,Ā is een veelgehoord argument in Duitsland dat de vapes erg slecht zijn voor het milieu. Zo worden de e-sigaretten vaak weggegooid na gebruik, terwijl de batterijen lithium bevatten en gerecycled dienen te worden.

Spanje

Terwijl veel landen dus maatregelen nemen, is er in Spanje momenteel nauwelijks beleid tegen de vape, weet correspondent Richard Hogenkamp. De e-sigaretten zijn dan ook erg geliefd in het land en bijna overal verkrijgbaar.Ā ā€œBij tankstations, tabakswinkels en gewoon aan de kassa bij de supermarkt. Ik kom ze overal tegen, allemaal ook nog met smaakjes. En jong en oud gebruikt ze ookā€. Van de jongeren tussen de 14 en 18 jaar geeft bijna de helft aan weleens een e-sigaret te hebben gerookt.ā€

ā€œCampagnes zoals in Nederland om mensen actief aan te zetten om niet te vapen,Ā zijn er in Spanje niet.Ā Ik heb dan ook niet het idee dat mensen zich echt bewust zijn van de gevaren ervanā€,Ā besluit Hogenkamp.

-rtlnieuws.nl-