Zwitserse gletsjers verdwijnen in dramatisch snel tempo: ‘Niet voor te stellen’

28 September 2023

Comments: 0

De gletsjers in Zwitserland smelten steeds sneller weg. In slechts twee jaar tijd is 10 procent verdwenen, meldt de Zwitserse Academie van Wetenschappen.

Het hoofd van de Zwitserse dienst die de dikte van gletsjers monitort, Matthias Huss, heeft een aantal beelden op Twitter gezet, waarop te zien is hoe snel het gaat.

Huss verwacht de komende jaren geen verbetering. Zelfs als de wereld erin slaagt om de gemiddelde temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden, dan zal het merendeel van het gletsjerijs wegsmelten. “We hebben de laatste jaren zo’n sterke klimaatverandering gezien, dat het echt een mogelijkheid is dat dit land straks geen gletsjers meer heeft”, zegt Huss.

Gletsjers worden zo op de langere termijn een fenomeen dat alleen nog op de hoogste bergen van de Alpen te aanschouwen is, denken de wetenschappers. Ze zien een ‘dramatische versnelling’ onder invloed van de stijgende temperaturen.

In de afgelopen twee jaar is een even grote hoeveelheid ijs verdwenen als in de drie decennia tussen 1960 en 1990. Een aantal kleinere gletsjers is volledig gesmolten, grote gletsjers zijn meters dunner geworden. Volgens de academie was 2022 een recordjaar qua dooi.

Weinig sneeuw en warm

Onderzoekers van de Zwitserse Academie van Wetenschappen verklaren het snelle smelten door een combinatie van hoge temperaturen in de zomer en relatief weinig sneeuw in de winter. In het zuiden en oosten van het land zette de dooi het hevigst in, maar ook in andere delen van Zwitserland werden gletsjers dunner.

-rtlnieuws.nl-