Venezuela heeft gezegd dat de mobilisatie van troepen aan de grenzen van Guyana gericht is op het beteugelen van illegale mijnbouwactiviteiten. In een verklaring van de regering van Guyana afgelopen woensdag stond dat dit de uitleg was die zij ontving toen zij om een reactie van de ambassadeur van Caracas vroeg.
De verklaring van de Guyanese regering volgde op de bezorgdheid van burgers over ongebruikelijke troepenbewegingen aan de Venezolaanse grens met dit land. De Venezolaanse troepenbewegingen vinden plaats te midden van oplopende spanningen met Guyana over de plannen van Caracas om een referendum te houden over de kwestie van zijn illegale claim op het Essequibo gebied.
Het referendum plan werd aangekondigd nadat Georgetown de eisen van Caracas voor directe gesprekken over de grenscontroverse tussen de twee landen had afgewezen. Guyana blijft bij zijn standpunt dat de zaak nu ter oplossing aan het Internationale Gerechtshof wordt voorgelegd. Hoewel het Internationale Gerechtshof (ICJ) nog geen uitspraak heeft gedaan over de controverse over de grens tussen Guyana en Venezuela, heeft de Boliviaanse Republiek haar claim op het grondgebied van het land voortgezet.
In april van dit jaar oordeelde het Wereldgerechtshof dat de zaak die Guyana had aangespannen, waarin werd getracht de geldigheid te bevestigen van de arbitrale uitspraak uit 1899, waarin de grenzen tussen het land en Venezuela werden geregeld, ontvankelijk was. Guyana streeft naar een definitief en bindend oordeel dat het arbitraal vonnis uit 1899, waarin de locatie van de landgrens tussen het toenmalige Brits Guyana en Venezuela werd vastgesteld, geldig blijft en dat de regio Essequibo tot Guyana behoort en niet tot Venezuela.