Drone-aanval tijdens diploma-uitreiking Syrisch leger: 112 doden

6 October 2023

Comments: 0

Een aanval met drones op de Syrische stad Homs heeft aan 112 mensen het leven gekost. De met explosieven geladen drones sloegen in op het moment dat officieren van het Syrische leger hun diploma uitgereikt kregen. Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen.

De Syrische regering spreekt van een ‘terroristische aanval’ en zegt hard op te treden tegen de groepering die achter de drone-aanval zit. Niemand heeft de actie opgeëist en het is niet duidelijk wie de schuldige is, maar in een rebellengebied heeft de Syrische regering al wel bombardementen uitgevoerd.

Defensieminister aanwezig

De Syrische minister van Defensie zou ook bij de diploma-uitreiking aanwezig zijn geweest, maar verliet deze volgens SOHR ‘enkele minuten’ voordat de drones insloegen. Buitenlandse media melden chaotische taferelen op een grote binnenplaats. Tientallen slachtoffers en hun familieleden zouden om hulp roepen.

De Syrische gezondheidsminister meldt zeker tachtig doden en 240 gewonden. Hij spreekt van zes vrouwen en zes kinderen die bij de aanval om het leven kwamen. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een organisatie die vanuit Engeland de situatie in Syrië nauwlettend in de gaten houdt, meldt dat bij de aanval op Homs 112 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie 21 burgers. De overige slachtoffers waren militairen die bij de diploma-uitreiking aanwezig waren. Er zouden ook 120 mensen gewond zijn geraakt.

VN-chef Antonio Guterres zei ‘zeer bezorgd’ te zijn over de drone-aanval. Hij maakte zich ook zorgen om vergeldingsacties van de Syrische regering. In de door de rebellen bestuurde regio Idlib meldden bewoners al zware bombardementen. Volgens SOHR zijn daar acht mensen om het leven gekomen.

Turkse drone

Intussen rommelt het ook in het noorden van Syrië. Daar is gisteren een Turkse drone neergehaald door Amerikaanse vliegtuigen. De drone naderde Amerikaanse soldaten in Syrië op minder dan 500 meter en werd als een dreiging gezien. Het kan de spanningen tussen de VS en Turkije verder doen oplopen, die allebei een andere partij steunen in het door oorlog verscheurde Syrië.

Turkije beschoot gisteren ook Koerdische doelen in Syrië, dat was weer een reactie op een zelfmoordaanslag bij het Turkse parlementsgebouw in Ankara afgelopen weekend.

In Syrië begon in 2011 een burgeroorlog. Sindsdien zijn ruim een half miljoen mensen om het leven gekomen. Meer dan 12 miljoen Syriërs zijn gevlucht, veel verblijven er in buurlanden.

-rtlnieuws.nl-