EU heeft geen plannen om handel met China volledig stop te zetten

14 October 2023

Comments: 0

De Europese Unie is niet van plan zich economisch los te maken van China. Brussel wil minder afhankelijk worden van het Aziatische land, maar de handelsbelangen zijn te groot, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Borrell is momenteel op bezoek in Peking. “Niemand praat over het ontkoppelen van de economie van de Europese Unie en de Chinese economie”, zei hij in de Chinese hoofdstad. Toch zijn er “buitensporige afhankelijkheden” die het landenblok zou moeten aanpakken, vindt de Spanjaard.

Als voorbeeld noemde hij de productie van geneesmiddelen. Tijdens de coronapandemie werd volgens Borrell duidelijk dat “geen enkele gram” paracetamol in Europa werd gemaakt, doordat veel productie verdween naar Azië. “Het is een zaak van gezond verstand om de toeleveringsbronnen te diversifiëren.”

De EU is de belangrijkste exportmarkt voor China, maar de handelsrelatie staat geregeld onder druk. Zo kondigde de Europese Commissie onlangs een onderzoek aan naar vermeende oneerlijke handelspraktijken bij de verkoop van elektrische auto’s uit China, die te zwaar gesubsidieerd zouden zijn.

Volgens zakenkrant Financial Times zint de Europese Unie ook op een onderzoek naar mogelijk oneerlijke staalsubsidies voor Chinese fabrikanten.

Een ander punt van frictie is chiptechnologie. Zo heeft Nederland op aandringen van de Verenigde Staten de export van chipmachines van het Veldhovense ASML verder beperkt. Aanvankelijk mocht het bedrijf alleen zijn geavanceerdste machines niet verkopen aan Chinese klanten, maar daar kwamen onlangs ook bepaalde types van een oudere generatie chipmachines bij.

Bron: NU.nl