EU klaagt bij X over verspreiding desinformatie rond Israëlisch conflict

11 October 2023

Comments: 0

De Europese Commissie heeft aanwijzingen dat het sociale netwerk X wordt gebruikt om desinformatie en illegale content over het conflict in Israël te verspreiden. Eurocommissaris Thierry Breton heeft X-directeur Elon Musk opgeroepen harder op te treden. X overtreedt de nieuwe Europese techwet DSA als het bedrijf niet optreedt tegen de verspreiding van desinformatie en illegale content, waarschuwt Breton in een brief aan Musk. De miljardair reageerde niet inhoudelijk, maar vroeg om voorbeelden van desinformatie en illegale zaken op X.

Breton klaagt in de brief dat de regels die X hanteert onduidelijk zijn. Daarnaast haalt het sociale netwerk volgens de Eurocommissaris illegale content niet offline. Verder hekelt de Europese toezichthouder dat X niet optreedt tegen de verspreiding van desinformatie.

Twitter is vorig jaar oktober overgenomen door Musk en onlangs omgedoopt tot X. Na de overname is een groot deel van het Twitter-personeel ontslagen. Dat geldt voor onder meer het concentmoderatieteam.

De moderators zorgden ervoor dat desinformatie en illegale content zo snel mogelijk verwijderd werden. De Europese Commissie vreest dat X daar vanwege een gebrek aan personeel niet meer tegen kan optreden.

Het beleid van X is volgens Musk open source en transparant, maar dat gaat voor Breton niet ver genoeg. In een reactie benadrukt de Eurocommissaris dat een team klaarstaat om het sociale medium te helpen voldoen aan de DSA.

-nu.nl-