Europees antwoord op Elon Musks SpaceX gelanceerd vanuit Spanje

7 October 2023

Comments: 0

Het lijkt het Europese antwoord op SpaceX van Elon Musk: vanuit Huelva in het zuiden van Spanje is vannacht de eerste raket gelanceerd en teruggekeerd naar PLD Space.Ā Dat is net als Musks onderneming een particulier bedrijf dat werkt zonder geld van de overheid. Over twee jaar zegt PLD Space ‘een regelmatige dienstregeling’ te hebben vanuit Huelva de ruimte in. Om twaalf minuten voor 3 afgelopen nacht opende de baas van PLD Space, Ezequiel SĆ”nchez op zijn telefoon de app van het sociale medium X, eigendom van de grote concurrent, Elon Musk. Hij post een tweet van slechts twee woorden: ā€˜Lo hicimosā€™, Spaans voor “Het is ons gelukt”.

Ā De tweet voelt als belletje trekken bij het grootste huis in de straat,Ā maar Ezequiel SĆ”nchez en zijn 140 werknemers rennen niet weg,Ā integendeel.Ā De Spaanse raket heet Miura 1,Ā een verwijzing naar de stierensoort Miura,Ā die wordt gefokt in de Spaanse provincie waarvandaan de eerste raket werd gelanceerd.Ā Miuraā€™s zijn populair als gevechtsstieren, omdat ze de reputatie hebben groot,Ā fel,Ā sluw en bijzonder gevaarlijk te zijn; eigenschappen die de eigenaren van PLD Space ook graag toedichten aan hun bedrijf.

Twaalf jaar voorbereiding

PLD Space begon in 2011. Er zit dus twaalf jaar voorbereiding in de lancering van de eerste raket. Maar dankzij het sterk team dat is opgebouwd hebben we nu dit punt bereikt’. ā€œWe vonden het belangrijk eerst, maar eens aan te tonen dat we het kunnenā€, aldus Torres, ā€œen dat hebben we nu gelukkig gedaan.ā€ PLD Space probeerde al twee keer eerder zijn raket te lanceren. In juni brak het lanceerprogramma een tiende van een seconde voor de lancering automatisch af door een veiligheidsprocedure.

De raket die vannacht is gelanceerd kan vier keer per jaar de ruimte in. Z’n opvolger, de Miura 5, kan vijftien keer per jaar gelanceerd worden. Vanaf het moment dat die tweede raket klaar is,Ā zal er volgens PLD Space sprake zijn van ‘een regelmatige dienstregeling’ vanuit Huelva,Ā de ruimte in.

-rtlnieuws.nl-