Hoe Israƫl om de minuut Gaza bombardeerde en het gebied in duisternis hulde

28 October 2023

Comments: 0

Israƫl voerde vannacht de zwaarste bombardementen op Gaza tot dusver uit en stuurde strijdkrachten het gebied in. Die hebben zich nog altijd niet teruggetrokken. Contact leggen met mensen in het gebied is vrijwel onmogelijk. Een samenvatting van de afgelopen uren.
De intensivering van IsraĆ«lische aanvallen begon vrijdagavond laat.Ā Vooral in Noord-Gaza werd het aantal aanvallen opgevoerd. Dat ging gepaard met een strijdlustige kreet: “Vanavond begint onze wraak”.

Maar van het langverwachte grondoffensief zou nog geen sprake zijn.Ā Een adviseur van premier Benjamin Netanyahu zwakte die uitspraak even later af: hij sprak aan het begin van de nacht liever van “vergeldingsacties”.
De Verenigde Staten hadden IsraĆ«l toen al opgeroepen om het grondoffensief te heroverwegen.Ā Hoewel het land een van de trouwste bondgenoten van IsraĆ«l is, is het land bezorgd over de gevolgen van een grondoffensief.
Volgens de Amerikanen is het maar de vraag of Hamas op die manier zal worden uitgeroeid. Ook zijn ze bezorgd over het lot van de ruim tweehonderd gijzelaars die Hamas in handen heeft. Mede om die reden zou de VS in de afgelopen week al hebben gevraagd het grondoffensief uit te stellen.
In de nacht die volgde zette het IsraĆ«lische leger wĆ©l de zware aanvallen voort.Ā Getuigen spraken tegenover Amerikaanse media van de zwaarste aanvallen sinds het conflict drie weken geleden escaleerde. Soms waren er zelfs meerdere explosies per minuut te horen en de lucht kleurde oranje.
Daardoor ligt sinds vrijdagavond al het telefoon- en internetverkeer in de Gazastrook plat.Ā Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om contact te leggen met bewoners, organisaties en journalisten in de Gazastrook. Het is moeilijk om te achterhalen wat er precies in het gebied gebeurt.
EenĀ BBC-journalist in het gebied die wĆ©l contact kreeg met de buitenwereld, zei dat de regio in een “staat van paniek, angst en chaos” verkeert. Palestijnse burgers leven er momenteel volstrekt afgesloten van de wereld, zonder water, voedsel en medicijnen.

Zaterdagochtend werd meer duidelijk over de nachtelijkeĀ IsraĆ«lischeĀ operatie.Ā De IDF gaf beelden vrij van tanks en militairen die zich in Gaza bevonden. Het is het eerste visuele bewijs dat IsraĆ«lische troepen het gebied zijn binnengedrongen.
Dat gebeurde in de afgelopen dagen wel vaker. Maar toen waren het korte, nachtelijke operaties die vaak voor zonsopkomst werden beƫindigd. De IDF meldt dat er zaterdagochtend nog altijd troepen in de Gazastrook zijn. Het lijkt erop dat Israƫl steeds dichter bij een grondoffensief komt.
Het IsraĆ«lische leger beweert dat het verschillende Hamas-commandanten heeft gedood.Ā Onder hen was ook het hoofd van de luchtmacht van Hamas. Hij was onder meer betrokken bij het plannen van de massale verrassingsaanval op IsraĆ«l op 7 oktober. Daarnaast zou het IsraĆ«lische leger 150 ondergrondse doelen hebben geraakt.
Intussen nemen de zorgen over de humanitaire situatie in de GazastrookĀ toe.Ā Door de bijna volledige black-out is het gebied volstrekt afgesloten van de rest van de wereld. Human Rights Watch zei dat de afsluiting van communicatiemogelijkheden kan functioneren als “een dekmantel om op grote schaal gruweldaden uit te voeren”.
Ook wereldgezondheidsorganisatie WHO maakt zich grote zorgen. Door de black-out is het voor ambulances “bijna onmogelijk” om gewonden te bereiken, zegt de WHO, die zelf ook geen contact kon krijgen met medewerkers in de Gazastrook.
IsraĆ«l beloofde zaterdag wel dat het vrachtwagens met voedsel, water en medicijnen in het gebied toelaat.Ā In de afgelopen week werden tientallen vrachtwagens met hulpgoederen vanuit Egypte toegelaten.

-nu.nl-