Indonesisch vliegtuig maakt eerste passagiersvlucht op kerosine met palmolie

27 October 2023

Comments: 0

Een Indonesisch passagiersvliegtuig heeft vrijdag voor het eerst op een brandstofmengsel van kerosine en palmolie gevlogen. Indonesië is de grootste palmolieproducent ter wereld en wil fossiele brandstoffen vaker gaan vervangen door biobrandstof.

Het toestel, een Boeing 737-800NG, vloog vrijdag 550 kilometer op de nieuwe soort brandstof. Hij vliegtuig vloog van Jakarta naar Surakarta.

Volgens Irfan Setiaputra, CEO van luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia, zaten er honderd passagiers aan boord. Eerder deze maand waren er al geslaagde testvluchten met het nieuwe mengsel gemaakt.

De brandstof bestaat vooralsnog uit 2,4 procent geurloze en kleurloze palmolie, vermengd met kerosine. De luchtvaartmaatschappij wil samen met de producent en de overheid onderzoeken of de biobrandstof ook commercieel houdbaar is.

De Indonesische overheid ziet kansen om fossiele brandstoffen te gaan vervangen door deze biobrandstof. Dat moet de CO2-uitstoot verminderen. Maar palmolie is ook een omstreden grondstof vanwege de massale bomenkap die nodig is voor de productie.

-nu.nl-