Italiaanse bende stal en verkocht 800.000 liter kerosine van NAVO-pijplijn

3 October 2023

Comments: 0

Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo’n 800.000 liter kerosine uit een NAVO-pijplijn gestolen. Vervolgens verkochten ze de brandstof weer door aan automobilisten.

Dat bevestigt een woordvoerder van de NAVO, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal meldde. De bende stal de kerosine vlak bij de Belgisch-Franse grens. Het is onduidelijk hoe ze de kerosine precies hebben gestolen.

Volgens de financiële politie van Rimini bracht de bende de gestolen kerosine naar Italië. De leden verkochten de brandstof als benzine aan automobilisten. Zij wisten dus ook niet dat ze kerosine kochten in plaats van benzine.

Het is niet duidelijk of de kerosine ook schade aan de voertuigen heeft veroorzaakt. De brandstof is namelijk niet bedoeld voor auto’s, maar voor vliegtuigen.

De NAVO-pijplijn waaruit de kerosine werd gestolen is het Central European Pipeline System (CEPS). Die pijplijn loopt door Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

De pijplijn werd aangelegd om op elk moment te kunnen voldoen aan de vraag naar olieproducten vanuit de NAVO. Het CEPS verbindt luchtmachtbases met opslagfaciliteiten, pompstations en toevoerpunten.

-nu.nl-