Joran van der Sloot heeft tegenover de FBI in de VS bekend dat hij Natalee Holloway heeft vermoord. Dat zou zijn gebeurd door haar te trappen en daarna een grote steen op haar hoofd te gooien, zegt hij. De bekentenis is onderdeel van een deal met justitie in de VS die is rondgekomen. In ruil krijgt de Nederlander een forse strafvermindering.
Een nieuwe bekentenis. Een nieuw verhaal. Maar deze keer echt de waarheid, verzekert Van der Sloot, die al vaker beweerde ‘echt de waarheid te hebben gesproken’. Geloof in God zou hem ertoe hebben gezet om niet meer te liegen. “Ons geweten is de stem van God. Mijn geweten is nu schoon”, zegt hij in de Videoland-documentaire ‘De Biecht van Joran’.
Deze documentaire van misdaadverslaggever John van den Heuvel is tegelijkertijd met het ontstaan van de deal met de Amerikaanse justitie ontstaan. Van den Heuvel sprak een paar keer met de 36-jarige Van der Sloot. Ook stuurde hij Van den Heuvel verklaringen op papier (in de documentaire ‘zijn dagboek’ genoemd). Hierin vertelt de moordenaar, net als hij tegen de FBI in de VS bekende, in detail hoe hij de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in mei 2005 op het strand van Aruba zou hebben vermoord. “Het is tijd om schoon schip te maken. Het is tijd om te vertellen hoe ik Natalee heb vermoord”, zegt hij tegen Van den Heuvel.
Joran wilde seks
Het is inmiddels 18 jaar geleden dat de destijds 18-jarige Natalee Holloway uit Alabama verdween op het Caribische eiland. Ze werd voor het laatst gezien met Van der Sloot die toen 17 jaar was. De Nederlander heeft nu tegen de FBI bekend wat er zou zijn gebeurd. Na een avondje stappen met veel drank en drugs, reed hij samen met twee vrienden en Natalee naar haar hotel. Daar wordt hij met Natalee afgezet. Ze wandelen volgens Van der Sloot hand in hand over het strand, waar ze zou hebben gezegd maagd te zijn. Joran wil seks en zet er naar eigen zeggen ‘enige druk’ op. Vervolgens zou de Amerikaanse tiener hem ‘erg onverwachts’ een knietje hebben gegeven tussen zijn benen.
Daarna zegt Van der Sloot haar uit woede te hebben getrapt in haar gezicht, waarna ze hard tegen de grond smakte. “Dit was eerlijk gezegd veel te hard”, vertelt hij tegen Van den Heuvel. In plaats van haar te helpen zou hij een grote steen (eentje uit de bouw) hebben gepakt en die op haar hoofd hebben gegooid. “Haar hoofd was plat. Haar schedel was plat. Ik denk niet dat iemand dan nog leeft”, zegt hij. In paniek zou hij haar de zee in hebben getild en een duw hebben gegeven richting de zee. Haar lichaam werd – tot verbazing van Van der Sloot, zegt hij – nooit gevonden.
Eerdere verhaaltjes
Dat hij iets met de verdwijning van Holloway te maken heeft, daar twijfelt vrijwel niemand over. Hij deed in het verleden al eerder verklaringen over de dood van Holloway. Zo loog hij dat ze als slavin was verkocht aan mensenhandelaren in Venezuela, haar lichaam zou in een moeras zijn gedumpt, ze zou na haar dood in een muurtje zijn gemetseld, ze zou een epileptische aanval hebben gehad en in een geruchtmakende uitzending van Peter R. de Vries vertelde hij voor een verborgen camera dat ze onwel raakte, en dat hij haar lichaam in paniek in zee had gedumpt. Deze ‘bekentenissen’ leverden Van der Sloot geld (voor interviews en een boek) en veel media-aandacht op, maar leidden nooit tot een straf. Experts die ook in deze documentaire aan het woord komen, twijfelen erg aan de goede bedoelingen van Van der Sloot. “Een deel van het verhaal geloof ik gewoon geen woord van”, zegt rechtsgeleerde Peter van Koppen. Ook een oud-rechercheur op Aruba, met wie Van den Heuvel spreekt over de zaak, gelooft er niks van. “Het zijn maar verhaaltjes”, zegt hij. De constructiesteen die Van der Sloot beschrijft, heeft daar nooit hebben gelegen, weet de rechercheur.
Afpersingszaak
Toch neemt de Amerikaanse justitie zijn verhaal wel serieus te nemen, gesteund door de uitkomsten van een leugendetector. In de Verenigde Staten staat Van der Sloot, 36 jaar inmiddels, vandaag terecht voor het afpersen van de moeder van Natalee Holloway. Hij beloofde haar te vertellen waar het lichaam van haar dochter is, in ruil voor 250.000 dollar. Moeder Beth Holloway betaalde een voorschot van 25.000 dollar, maar op de plek die Van der Sloot aanwees werd niets gevonden.
Tijdens de rechtszaak over de afpersing die vandaag dient, zal bekend worden dat Van der Sloot de bekentenis heeft afgelegd, zo zegt John van den Heuvel. De ouders van Natalee Holloway keken mee toen hij de bekentenis voor de afpersing, maar ook voor het vermoorden van Natalee Holloway deed.
Nog enig perspectief
De afpersing zou Van der Sloot normaal gesproken nog eens 25 jaar cel opleveren in de VS, nadat hij de celstraf die hij in Peru kreeg, zou hebben uitgezeten. Hij zit daar vast voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores in 2010 en werd voor de afpersingszaak tijdelijk uitgeleverd aan de VS.
Door deze deal komt hij nu waarschijnlijk op vrije voeten als hij bijna 60 is. Zonder de deal zou dat ergens middenin de 80 zijn geweest. “De deal is voor Joran buitengewoon interessant, omdat hij nog enig perspectief heeft”, zegt Van den Heuvel.
In de VS is de zaak-Joran opnieuw groot nieuws, zegt Amerika-deskundige Michiel Vos in de Videoland-documentaire. “Amerika is één grote deal”, zegt Vos. “Alles in het justitiële systeem is gebaseerd op de deal.” De VS kan zeggen dat ze de zaak die het land lange tijd heeft beziggehouden, hebben opgelost, Van der Sloot komt eerder vrij en krijgt alsnog de kans ooit zijn dochter in zijn armen te sluiten.
Iedereen tevreden, zou je zeggen. Maar of de ouders van Natalee Holloway nu wel de waarheid over hun dochter hebben gehoord, zal vermoedelijk altijd onduidelijk blijven.
-rtlnieuws.nl-