Maritieme politie houdt 6 verdachten aan ter zake overtreding zeevisserij- en vreemdelingenwet; één hunner ingesloten

28 October 2023

Comments: 0

Medewerkers van de Maritieme politie van Regio West signaleerden op woensdag 25 oktober 2023 omstreeks 12.40 uur n.m. tijdens rivierpatrouille op de Corantijnrivier een houtenbout in de kleuren lichtblauw, rood en wit met enkele opvarenden in de omgeving van het Papegaai eiland. Zij waren bezig drijfnetten uit te zetten op het water. Deze opvarenden werden staande gehouden en bleek het te gaan om de kapitien van de boot P.T. (48) en zijn vijf bemanningsleden B.D. (56), Y.J. (41), R.S. (38), T.D. (20) en de 24-jarige C.A., allen van Guyanese afkomst. In de boot werden aangetroffen, een blauw gelakte buitenboordmotor 40 PK met bijbehorende toevoerslang, twee jerrycans, waarvan één blauwe met een hoeveelheid brandstof en een lege zwarte jerrycan, een anker, een hoeveelheid geschubde vis en een hoeveelheid visnetten. Zowel de boot als de aangetroffen goederen werden door de wetsdienaren in beslag genomen.
Onderzoek van de wetsdienaren heeft uitgewezen dat P.T. de kapitein is van de boot en dat hij samen met de andere manspersonen in de Corantijnrivier bezig waren te vissen. De kapitein toonde een kopie van een Surinaamse visvergunning en een vervallen MAS certificaat. Bij controle kwamen de gegevens op de kopie vergunning en die van de boot niet overeen. Verder gaf de kapitein aan de politie te kennen dat de originele Surinaamse visvergunning bij de vergunninghouder was, waardoor hij geen enkele andere documenten kon overleggen. Ook de bemanningsleden konden geen documenten overleggen, waaruit zou kunnen blijken, dat zij legaal aan het vissen waren op Surinaamse wateren. Naderhand is door de politie komen vast te staan dat P.T. niet in het bezit is van een geldig Surinaamse visvergunning en dat hij illegaal op Surinaamse wateren vertoefde.
De verdachten werden ter voorgeleiding overgebracht naar het politiebureau. De vijfbemanningsleden zijn na afstemming met het Openbaar Ministerie na verhoor heengezonden, terwijl de kapitein P.T. door de politie in verzekering is gesteld.

-KPS